Βούτυρο κλαριφιέ

Βούτυρο κλαριφιέ

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας διαχωρισμού του κανονικού βουτύρου από τα υγρά (κυρίως νερό) και τα στερεά γαλακτώδη συστατικά του (πρωτεΐνες, σάκχαρα, υπολείμματα καζεΐνης). Το τελικό προϊόν είναι καθαρό βούτυρο λίπους, με χρυσαφένιο χρώμα και λεπτή, καθαρή γεύση.

Η παρασκευή του κλαριφιέ βούτυρου γίνεται με ήπια θέρμανση του κανονικού βουτύρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, είτε να το λιώσουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά είτε να το λιώσουμε σε ένα μπαιν μαρί.

Οι μεταβολές που παρατηρούμε κατά τη διαδικασία παρασκευής του κλαριφιέ είναι αρχικά το βούτυρο να λιώνει. Το νερό που περιέχει μέσα, σιγά σιγά εξατμίζεται. Τα στερεά του γάλακτος (πρωτεΐνες) ανεβαίνουν στην επιφάνεια (ως αφρός) ή καθιζάνουν στον πυθμένα.

Αφότου λιώσει το βούτυρο και γίνει ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση των πρωτεϊνών, το μεταφέρουμε προσεκτικά σε στεγνό και καθαρό σκεύος και είναι έτοιμο για χρήση.

Που χρησιμοποιούμε το βούτυρο κλαριφιέ;

Το σημείο που αρχίζει να καπνίζει το κλαριφιέ είναι στους 230°C. Αυτό το καθιστά εξαιρετικό για χρήση σε τεχνικές μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα.

Το κλαριφιέ βούτυρο είναι ένα από τα βασικά υλικά για να φτιάξουμε σάλτσα Ολλανδέζ και σάλτσα Μπεαρνέζ.

Άλλες χρήσεις είναι ως λιπαρή βάση σε ψητά και ως γευστικό προϊόν σε ψημένα λαχανικά ή βρασμένα ζυμαρικά.

Related Recipes