Σήμερα θα σας δείξουμε πως φτιάχνουμε βολοβάν (vol au vent). Αρχικά να πούμε πως η βάση για να παρασκευάσουμε βολοβάν είναι η σφολιάτα. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι να την κόψουμε με ένα κουπάτ σε ένα επιθυμητό μέγεθος. Ανάλογα τη χρήση του βολοβάν καθορίζεται και το μέγεθος του. Για παράδειγμα αν το χρησιμοποιήσουμε ως ορεκτικό θα είναι μικρότερο σε σχέση με ένα που θέλουμε για πρώτο πιάτο. Εκτός από το μέγεθος του βολοβάν μπορούμε να διαφοροποιήσουμε και το σχήμα του. Για παράδειγμα μπορούμε να το κόψουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ δίνοντάς του έτσι ένα στρογγυλό σχήμα ή μπορούμε να το κόψουμε με τετράγωνο ή πολυγωνικό κουπάτ δίνοντάς του έτσι μία άλλη μορφή.
Τα βολοβάν είναι δύο κομμάτια σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο. Για να κολλήσουν μεταξύ τους αλείφουμε αυγό στο ενδιάμεσο. Αν υποθέσουμε ότι κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ το φύλλο της σφολιάτας θα βγάλουμε (ανάλογα βέβαια και το κουπάτ) 10 κομμάτια. Στη συνέχεια θα κόψουμε με ένα μικρότερο κουπάτ τα μισά στρογγυλά κομμάτια (δηλαδή τα 5). Με αυγό θα αλείψουμε τα στρογγυλά κομμάτια και θα τοποθετήσουμε από πάνω τα υπόλοιπα πέντε με την τρύπα στη μέση. Θα αλείψουμε πάλι αυγό και θα τα ψήσουμε στο φούρνο.
Να σημειώσουμε εδώ πως εκτός από τα βολοβάν (vol au vent) έχουμε και τα μπουσέ (bouchees). Μπουσέ στα γαλλικά σημαίνει στόμα. Με τον όρο μπουσέ εννοούμε τις μικρές μπουκίτσες σφολιάτας ιδίου σχήματος με τα βολοβάν αλλά μικρότερου μεγέθους. Η φιλοσοφία του μπουσέ είναι να μπορεί να φαγωθεί ως μία μπουκιά.
Τα βολοβάν (vol au vent) σερβίρονται είτε ζεστά είτε κρύα. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η γέμιση τους. Μπορεί να είναι είτε αλμυρά είτε γλυκά.
Τα βολοβάν τα ψήνουμε στο φούρνο. Παρατηρούμε ότι καθώς ψήνονται φουσκώνουν. Ενδέχεται να φουσκώσουν λίγο ανόμοια. Αυτό εξαρτάται από το φούρνο και πως τα χτυπάει ο αέρας.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί