Βάφλες (Waffles)

Βάφλες (Waffles)

Βάφλες (Waffles), μία ζύμη τραγανή αλλά και αφράτη παράλληλα.

Μετά από τη ζύμη για κρέπες και τη ζύμη για πανκέικς ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τις βάφλες (Waffles). Τα υλικά τα οποία περιέχονται σε μία βάφλα είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά της κρέπας και του πανκέικ.

Τι είναι όμως αυτό, που τις κάνει διαφορετικές;

Θα σταθούμε σε δύο σημεία. Αρχικά στο χυλό ο οποίος είναι πιο παχύρευστος σε σχέση με αυτόν της κρέπας. Το σημαντικότερο όμως είναι το ειδικό σκεύος στο οποίο ψήνουμε τη βάφλα. Η βαφλιέρα ή αλλιώς waffle iron με τη χαρακτηριστική κυψελωτή μορφή που δίνει το σχήμα στη βάφλα. Το πάχος της βάφλας εξαρτάται από τη βαφλιέρα. Αν οι κυψέλες έχουν βάθος τότε θα γίνουν πιο αφράτες.

Η ιστορία της βάφλας

Οι αρχαίοι Έλληνες έψηναν ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες επίπεδα κέικ. Αυτό συνεχίστηκε όλο τον μεσαίωνα. Το 1200, ένας βιοτέχνης ανακάλυψε το χαρακτηριστικό σχήμα των κηρηθρών σφυρηλατώντας μεταλλικά πιάτα. Από το 1600, οι βάφλες είναι πολύ δημοφιλής στη Σουηδία. Καταναλώνονται όλο το χρόνο στη Σουηδία, αλλά βρίσκονται στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς τους την 25 Μαρτίου, η οποία είναι γνωστή ως Ημέρα της βάφλας.

Οι βάφλες σερβίρονται με πολλούς τρόπους όπως με σοκολάτα, μαρμελάδα, παγωτό, σαντιγί και με πολλούς άλλους συνδυασμούς. Εκτός όμως από γλυκούς συνδυασμούς έχουμε και αλμυρούς. Κάποιοι από αυτούς είναι με γιαούρτι, με κρεμώδη τυριά, με αλλαντικά, με αυγό ποσέ κ.α. Επίσης μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως σάντουιτς ή ως burger αντί για ψωμί.

Σχετικές Συνταγές