Αφρός λεμονιού!! Πως τον φτιάχνουμε και που τον χρησιμοποιούμε;
Καθώς η μαγειρική εξελίσσεται νέες τάσεις και τεχνικές κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα πιάτα.
Τι όμως μπορεί είναι ο αφρός λεμονιού;
Σκεφτείτε ότι βάζετε σε μία μπασίνα χυμό λεμονιού και με ένα φουέ το ανακατεύετε με δύναμη. Στην επιφάνεια του χυμού θα δημιουργηθεί ένας αφρός ο οποίος όμως μετά από λίγο θα διαλυθεί. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι, αυτός ο αφρός να μείνει σταθερός ώστε να μπορέσουμε να τον πάρουμε με ένα κουτάλι και να τον χρησιμοποιήσουμε σε ένα πιάτο ως ένα γευστικό ντεκόρ.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια της λεκιθίνης. Η λεκιθίνη είναι μία λιπαρή ουσία. Την συναντάμε σε πολλές τροφές όπως το αυγό, τα σιτηρά, την σόγια, τους ξηρούς καρπούς, το ηλιέλαιο, κ.α.
Θεωρείται ένας εξαιρετικός γαλακτοματοποιητής ο οποίος ενώνει τα λιπαρά στοιχεία με το νερό. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρει να κρατήσει τη δομή του αφρού για αρκετή ώρα ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε αναλόγως.
Με αυτόν τον τρόπο εκτός από αφρό λεμονιού μπορούμε να κάνουμε πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, κ.α.
Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά εύκολη καθώς δεν χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο εργαλείο.
Έναν αφρό λεμονιού ή κάποιο άλλο είδος αφρού μπορούμε επίσης να κάνουμε με το σιφόν.
Comments are closed.