Αυγά Φλορεντίν (eggs Florentine)

Αυγά Φλορεντίν (eggs Florentine)

Σήμερα έχει αυγά Φλορεντίν (eggs Florentine) και όπου ακούμε Φλορεντίν θα ξέρουμε ένα πράγμα, ότι περιέχει σπανάκι.

Πως όμως δημιουργήθηκε αυτό το πιάτο;

Οι Γάλλοι είναι υπεύθυνοι για την ονομασία ”Florentine”. Ο πιο πιθανός λόγος δείχνει να είναι η Catherine de Medici η οποία γεννήθηκε στη Φλωρεντία και εισήγαγε το σπανάκι στη γαλλική κουζίνα.

Αυτό έγινε όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ερρίκο της Γαλλίας!!

Μετά από αυτό, τα αυγά Φλορεντίν θα έκλεβαν λίγο από την αίγλη των διάσημων αυγών benedict.

Βέβαια η διαφορά δεν είναι μόνο το σπανάκι αλλά και η σάλτσα. Στα αυγά benedict χρησιμοποιούμε τη σάλτσα Ολλανδέζ ενώ στα αυγά ποσέ Φλορεντίν τη σάλτσα μορνέ.

Η σάλτσα μορνέ είναι το βασικό παράγωγο της σάλτσας μπεσαμέλ. Είναι μία σάλτσα πλούσια σε γεύση καθώς περιέχει κρόκους αυγών και μπόλικο τυρί τριμμένο. Ταιριάζει απίστευτα με το αυγό ποσέ και το σπανάκι.

Δείτε εδώ πληροφορίες για την ιστορία της αυθεντικής σάλτσας μπεσαμέλ.

Η διαδικασία που ακολουθούμε για την ολοκλήρωση του πιάτου είναι το γκρατινέ (gratiner) ή αλλιώς γκρατινάρισμα όπως το λέμε στην ελληνική μαγειρική ορολογία. Για να πετύχουμε το γκρατινάρισμα της μορνέ χρειαζόμαστε τη βοήθεια είτε ενός φούρνου ή μίας σαλαμάνδρας. Οι δύο αυτές συσκευές θα χαρίσουν ένα ωραίο χρώμα στη μορνέ. 

Εκτός από ποσέ αυγά, Φλορεντίν μπορούμε να κάνουμε και με αυγά μολέ (moller) και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά σκράμπλ.

Σχετικές Συνταγές