Αρνί Ναβαρέν

Αρνί Ναβαρέν

Το αρνί Ναβαρέν είναι ένα Γαλλικό στιφάδο με φρέσκα γογγύλια, καρότα και φυσικά…..κρεμμύδια.

Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευσή του.

Η πρώτη θεωρία μας λέει πως δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει τη νίκη του γαλλικού ναυτικού επί των Αιγυπτίων και των Τούρκων στον κόλπο του Ναβαρίνο το 1827.

Η δεύτερη θεωρία έχει να κάνει με τη γαλλική λέξη ”navet” που σημαίνει γογγύλι. Πολλοί πιστεύουν ότι από αυτή τη λέξη πήρε και το όνομά του.

Στο παρελθόν το αρνί ναβαρέν παρασκευαζόταν από κομμάτια κρέατος γερασμένων προβάτων τα οποία εκτρέφονταν μόνο για το μαλλί τους. Αυτό σήμαινε ότι το κρέας ήταν σκληρό και ήθελε αρκετές ώρες μαγείρεμα έτσι ώστε να μαλακώσει και να γίνει νόστιμο.

Σήμερα είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό κλασικό γαλλικό πιάτο με φτηνά υλικά.

Τα λαχανικά που θα επιλέξουμε για να φτιάξουμε ένα αρνί Ναβαρέν ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε μετέπειτα και για γαρνιτούρα είναι: πατάτες, καρότα, γογγύλια, κολοκυθάκια, μανιτάρια και αρακά. Ένας ωραίος τρόπος για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα είναι να κάνουμε τα λαχανικά μας τουρνέ. Αυτό βέβαια είναι αρκετά χρονοβόρο αλλά θεωρώ πως αξίζει σαν οπτικό αποτέλεσμα.

Όλα τα υλικά θα τα σοτάρουμε και θα τα προσθέσουμε στο φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο χρόνος βρασμού του κάθε λαχανικού είναι διαφορετικός.

Το αρνί Ναβαρέν είναι ένα ξεχωριστό πιάτο το οποίο ταιριάζει σε ένα οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι!!

 

Σχετικές Συνταγές