Αρμένικο Ιτσλί

Αρμένικο Ιτσλί

Ένα τέλειο σιροπιαστό γλυκό είναι το αρμένικο ιτσλί και αυτό θα σας δείξουμε σήμερα.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για ιτσλί. Πολλοί χρησιμοποιούν μία ζύμη η οποία πλησιάζει αρκετά σε αυτή των μελομακάρονων. Επίσης και στο σιρόπιασμα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν μέλι στο σιρόπι. Το αρμένικο ιτσλί φτιάχνεται με ένα απλό σιρόπι το οποίο περιλαμβάνει μόνο νερό, ζάχαρη και λίγο λεμόνι.

Για να φτιάξουμε το ιτσλί αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Πρώτα λοιπόν λιώνουμε τη φυτίνη και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Θα πρέπει να ανακατέψουμε το μείγμα καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Καθώς προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι μαλακιά και διαλύεται, προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι.

Αφότου αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και την ανοίγουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τη γέμιση και την κλείνουμε σε μορφή μαντηλάκι. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει αρχικά η ζύμη μας να έχει στρογγυλό σχήμα. Στη συνέχεια πιάνουμε τις δύο πάνω πλευρές και τις κλείνουμε. Παίρνουμε την κάτω πλευρά και την κλείνουμε στα δύο ελεύθερα σημεία. Η ζύμη κολλάει δεν χρειάζεται νερό ή κάτι άλλο. Αφότου κλείσουμε τη ζύμη, με το ειδικό τσιμπιδάκι της δίνουμε σχέδιο.

Αρμένικο Ιτσλί με το ειδικό τσιμπιδάκι

Αρμένικο Ιτσλί με το ειδικό τσιμπιδάκι

Μόλις ψηθούν τα ιτσλί τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Σχετικές Συνταγές