Αργοψημένο αρνάκι με δεντρολίβανο

Αργοψημένο αρνάκι με δεντρολίβανο

Δεν υπάρχουν πολλά καλύτερα φαγητά από ένα αργοψημένο αρνάκι με δεντρολίβανο για την ημέρα της πρωτοχρονιάς! Το αρνάκι στο φούρνο (ειδικά με πατάτες!!) κατέχει τη θέση του σταθερού σήματος κατατεθέν σε κάθε μεγάλη εορταστική συνεύρεση για την Ελληνική οικογένεια.

Το αρνί αυτό σιγοψήνεται για 12 ώρες και αρωματίζεται από τους ατμούς του κρασιού, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Για να μπορέσουμε να το φάμε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, μπορούμε να το σιγοψήνουμε όλο το βράδυ. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία μετά την αλλαγή του χρόνου, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και κόπο. Εναλλακτικά, το ψήνουμε στους 150° C για περίπου 3½ -4 ώρες.

Κάποια smart tips για το αρνάκι στον φούρνο…

Καλό θα ήταν να πάρουμε το μπούτι ολόκληρο με τα κόκκαλα. Αυτό το κάνουμε ώστε να επωφεληθούμε από τη νοστιμιά που αυτά θα δώσουν στο φαγητό.  Άλλωστε ο τρόπος που μπορούμε να τα απομακρύνουμε από το ψαχνό μετά το ψήσιμο, είναι πολύ εύκολος. Εάν, πάλι μας αρέσει το κρέας μας ξεκοκαλισμένο από την αρχή, μπορούμε να ζητήσουμε να μας το ξεκοκαλίσουν. Καλό θα ήταν να πάρουμε και τα κόκκαλα μαζί ώστε να τα βάλουμε και αυτά στο ψήσιμο χωριστά.

Εκτός από το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, ο μάραθος ή και ο μαραθόσπορος είναι ιδανικά μυρωδικά για το αρνάκι μας.

Καλό θα ήταν, φυσικά να επιλέξουμε ένα από όλα αυτά (σε συνδυασμό με σκόρδο, μουστάρδα και οξύτητες) για να δώσουμε σαφή αρωματικό τόνο στο φαγητό.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να τρίψουμε καλά το κρέας  με το αλατοπίπερο, το σκόρδο και το μυρωδικό. Τρίβοντας το κρέας καλά, απορροφά μέρος της νοστιμιάς των υλικών. Έπειτα, το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά – 1 ώρα, να τραβήξει το αλάτι και τις μυρωδιές.

Είτε πρόκειται για κομμάτια κρέατος είτε για άκοπα μέρη του ζώου, καλό είναι το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος να γίνεται με το κρέας σκεπασμένο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ζουμερό ψαχνό, χωρίς να ξεραθεί ή να παραψηθεί η επιφάνειά του. Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος, για να ροδίσει και να γίνει τραγανή η πέτσα του κρέατος. (Στην συγκεκριμένη συνταγή, το τελευταίο, δεν είναι απαραίτητο). Γι’ αυτόν το λόγο καλύπτουμε το φαγητό καλά με λαδόκολλα ή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και γάστρα. Και στις δύο περιπτώσεις το κρέας «σφραγίζεται» σε ένα κλειστό κύκλωμα ατμού, οπότε δεν ξεραίνεται και παραμένει τρυφερό και καλά αρωματισμένο.

Φυσικά, για γαρνιτούρα στο φαγητό αυτό, θα προτείναμε να επιλέξετε πατάτες baby με θυμάρι και δεντρολίβανο ή Πατάτες Ντοφινουάζ.

Σχετικές Συνταγές