Αραντσίνι

Αραντσίνι

Αραντσίνι, το παραδοσιακό street food της Σικελίας. Αυτές οι μπάλες ρυζιού έχουν δημιουργήσει μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις της Σικελίας, το Παλέρμο και την Κατάνια. Ακόμα και το όνομα του αλλάζει κατάληξη ανάλογα την περιοχή. Στο Παλέρμο θα το ζητήσουμε arancina και θα έχει στρογγυλό σχήμα όπως το πορτοκάλι. Στην Κατάνια θα το βρούμε με το όνομα arancino και θα έχει μυτερό σχήμα εμπνευσμένο από το ηφαίστειο της Αίτνας.

Περισσότερες πληροφορίες για το αραντσίνι μπορείτε να δείτε εδώ.

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τα βήματα της συνταγής. Αρχικά θα βάλουμε τα υλικά του ρυζιού σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Δεν χρειάζεται να το ανακατέψουμε, το ρύζι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει πιει όλο το νερό και θα έχουν δημιουργηθεί μικρές τρύπες στο πάνω μέρος του.

Παράλληλα θα φτιάξουμε τη γέμιση. Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα μία μπεσαμέλ στην οποία θα προσθέσουμε προσούτο και μοτσαρέλλα τριμμένη. Μπορείτε αν θέλετε το προσούτο να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο αλλαντικό όπως μπέικον, γαλοπούλα, ζαμπόν κ.α. Επίσης, ένα αραντσίνι μπορούμε να το φτιάξουμε και με άλλες γεμίσεις όπως με κιμά, σκέτο με τυρί, κ.α.

Το κουρκούτι ”παίζει” σημαντικό ρόλο στην τραγανή κρούστα του αραντσίνι. Βάζουμε σε μία μπασίνα αλεύρι, αυγό και νερό. Ανακατεύουμε με ένα φουέ μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός. Αν είναι σφιχτός τον αραιώνουμε με λίγο νερό. Αν ο χυλός είναι σφιχτός δεν θα κολλήσει καλά η τριμμένη φρυγανιά πάνω στο κουρκούτι. Καλό είναι να τα διπλοπανάρουμε ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Τελευταίο μέρος για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα είναι το σωστό τηγάνισμα του αραντσίνι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ηλιέλαιο και τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χρυσαφένιο χρώμα στην κρούστα του αλλά παράλληλα να έχει ζεσταθεί μέχρι το κέντρο του.

Σχετικές Συνταγές