Quiche Lorraine (Κις Λορέν)

Quiche Lorraine (Κις Λορέν)

Quiche Lorraine (Κις Λορέν) ένα όνομα μία ιστορία!! Το Κις Λορέν είναι μία τάρτα με μπέικον, τυρί, αυγό και κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Ποια είναι η ιστορία του Quiche Lorraine (Κις Λορέν);

Όλοι μπορεί να πιστεύουμε ότι το Κις Λορέν είναι Γαλλικής προέλευσης. Η ιστορία όμως μας λέει άλλα. Στην πραγματικότητα προέρχεται από το γερμανικό Βασίλειο του Lothringen (σημερινή Λωρραίνη), το έτος, 1500. Το Λόθρινγκεν ήταν μοναδικό λόγω της γεωγραφικής του θέσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με κάθε χώρα να διεκδικεί την περιοχή σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας. 

Οι Γερμανοί στο Λόθρινγκεν είχαν μια ανοιχτή πίτα με κομμάτια κρέατος, το «Kuchen», που σημαίνει «κέικ» στα γερμανικά. Αυτό το αλμυρό κέικ πήρε το όνομα «Kische» όταν η Γαλλία κατέκτησε το Lothringen. Οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι η τοπική ονομασία δεν ταίριαζε πλέον σε μια περιοχή που ανήκε πλέον στους Γάλλους, και έτσι την μετονόμασαν σε Lorraine για να ταιριάζει καλύτερα στη γλώσσα τους. Με την κατάκτηση του Lothringen, κατέκτησε και τα δικαιώματα για το πιάτο. Μετονομάστηκε σε Lorraine και η ορθογραφία του «Kische» πήρε γαλλική υφή και ονομάστηκε «quiche» (προφέρεται kee-sh).

Οι δυνάμεις κατοχής ανακάλυψαν πόσο νόστιμο ήταν το κις και γρήγορα έγινε δημοφιλές πιάτο σε όλη τη Γαλλία. 

Πόσο έχει αλλάξει το Κις Λορέν με τα χρόνια;

Αρχικά, το quiche Lorraine ήταν πολύ πιο απλό από ό,τι είναι τώρα. Αποτελούταν μόνο από αυγά και κρέμα γάλακτος, μαζί με λίγο καπνιστό μπέικον. Η βάση του φτιαχνόταν από ζύμη ψωμιού. Η συνταγή με τα χρόνια τροποποιήθηκε, η ζύμη άλλαξε σε σφολιάτα αλλά και σε μπριζέ. Τη μεγάλη διαφορά όμως την έκανε ένα επιπλέον υλικό. Αυτό είναι το τυρί που προστέθηκε στο μείγμα και άλλαξε εντελώς αυτή την υπέροχη τάρτα.

Ένα παραδοσιακό Quiche Lorraine δεν περιλαμβάνει κρεμμύδια, η προσθήκη αυτών θα μετατρέψει ένα Quiche Lorraine σε Quiche Alsacienne.

Το Quiche Lorraine (Κις Λορέν) είναι τόσο σπουδαίο που δικαίως έχει τη δική του εθνική μέρα που είναι η 20η Μαΐου.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.