Poronkäristys το εθνικό πιάτο της Φινλανδίας

Poronkäristys το εθνικό πιάτο της Φινλανδίας

Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Φινλανδίας αλλά και εθνικό της πιάτο, είναι το Poronkäristys. Σε μία ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά ακούγεται ‘’Πορονκαρίστις’’. Το συγκεκριμένο πιάτο παρόλο που προέρχεται από τη Φινλανδία, απολαμβάνεται επίσης στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Ρωσία.

Η αρχική προέλευση του πιάτου είναι από την αρκτική Λαπωνία όπου οι ημι-νομαδικοί, αυτόχθονες άνθρωποι που ονομάζονται Saame, βοσκούσαν ταράνδους για πολύ καιρό.

Καθώς ταξιδεύεις στη Λαπωνία βλέπεις τριγύρω σου ταράνδους να βόσκουν ελεύθερα. Παρόλο που είναι άγρια ζώα κυκλοφορούν στους δρόμους όπου προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν για πιθανή έλευσή τους.

Το κομμάτι του ταράνδου το οποίο χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το Poronkäristys είναι η μπριζόλα του ή το πίσω μέρος του (μπούτι). Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ο τρόπος κοπής του κρέατος. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια το τηγανίζουμε σε βούτυρο ή λάδι. Παλαιότερα το τηγάνιζαν σε λίπος ταράνδου. Το καρύκευμα του είναι πολύ λιτό. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι στολίζουν το κρέας ενώ στη συνέχεια ζωμός ή μπύρα είναι αυτά που θα το βράσουν ώστε να αποκτήσει μία τρυφερή και χυμώδη υφή.

Αφότου μαγειρευτεί το κρέας το σερβίρουμε μαζί με πουρέ πατάτας και μαρμελάδα κόκκινου μύρτιλου ή ακόμα πιο παραδοσιακά με ωμά κόκκινα μύρτιλα πολτοποιημένα με ζάχαρη. Ενδέχεται να το δούμε μαζί με ρύζι ή ζυμαρικά. Στην Φινλανδία σερβίρεται συχνά με αγγουράκι τουρσί.

Διατροφική αξία του ταράνδου

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, εκτός από εξαιρετικά νόστιμο, το κρέας των ταράνδων είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε Β-12, ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αυτοί πιθανόν είναι και οι λόγοι όπου το poronkäristys καταναλώνεται όλο το χρόνο στη Φινλανδία.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί