Porchetta (πορκέτα)

Porchetta (πορκέτα)

Porchetta (πορκέτα), ένα γαστρονομικό σύμβολο της περιοχής του Λάτσιο στην επαρχία της Ρώμης.

Με τον όρο πορκέτα εννοούμε ένα χοιρινό χωρίς κόκκαλα το οποίο το κάνουμε ψητό είτε στη σούβλα είτε στο φούρνο. Χρησιμοποιούνται συνήθως ώριμα χοιρινά από τα οποία αφαιρούνται τα κόκκαλα και γεμίζονται με καρυκεύματα όπως δεντρολίβανο, μάραθο και σκόρδο.

Αφότου τα γεμίσουμε, τα τυλίγουμε και τα δένουμε με σπάγκο. Ψήνονται αργά στη σούβλα πάνω σε φωτιά με ξύλα. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία τραγανή κρούστα στο δέρμα και το εσωτερικό να είναι χυμώδες. Το ίδιο επιτυγχάνεται και με τη μέθοδο μαγειρέματος στο φούρνο. Απλά στο φούρνο θα πρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος ώστε να πετύχουμε αυτό το τραγανό αποτέλεσμα.

Το όνομα Porchetta (πορκέτα) προέρχεται από τη λέξη porco, που σημαίνει χοιρινό.

Η ιστορία της

Παρόλο που χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και είναι μία σπεσιαλιτέ της Ρώμης, μια μικρή πόλη στο Castelli της Ρώμης που ονομάζεται Ariccia, διεκδικεί την εφεύρεσή της.

Η Porchetta (πορκέτα) απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1950, όταν οι παραγωγοί της, την προώθησαν στο Sagra della Porchetta di Ariccia, ένα δημοφιλές φεστιβάλ της πόλης.

Στη Ρώμη, το βρίσκουμε ως street food όπου σερβίρεται είτε μόνο του είτε ως γέμιση σε σάντουιτς.

Στις αρχές του 20° αιώνα, Ιταλοί μετανάστες πήγαν το πιάτο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί αναφέρετε ως ιταλικό χοιρινό και σερβίρεται σε σάντουιτς με σπανάκι και τυρί.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.