Το Pissaladière είναι ένα φαγητό που προέρχεται από την περιοχή της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα, τη Νίκαια. Έχει πολλές ομοιότητες με την πίτσα, αλλά έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά με επικαλύψεις που την κάνουν μοναδική.
Η ιστορία του
Το όνομα του πιάτου προέρχεται από τη γαλλική φράση ”pèi salat”, που μεταφράζεται σε παστό ψάρι το οποίο είναι και ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Pissaladière. Λέγεται ότι το πιάτο εφευρέθηκε μεταξύ 1305 και 1377, κατά τη διάρκεια του Παπισμού της Αβινιόν.
Η ζύμη είναι παρόμοια με αυτή της φοκάτσιας. Γίνεται συνήθως με ελαιόλαδο αποκτώντας έτσι μία πλούσια και ελαφρώς τρυφερή υφή.
Τα υλικά που προστίθενται πάνω από το Pissaladière είναι τα κρεμμύδια, οι αντζούγιες και οι ελιές. Τα κρεμμύδια προτού τα τοποθετήσουμε πάνω στη ζύμη, τα σιγομαγειρεύουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να καραμελώσουν. Οι αντζούγιες τακτοποιούνται σε σχήμα σταυρού πάνω από τα κρεμμύδια. Οι αντζούγιες προσθέτουν μία αλμυρή γεύση που εξισορροπεί την γλυκάδα των κρεμμυδιών. Οι μαύρες ελιές Niçoise χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, διάσπαρτες στην επιφάνεια για να παρέχουν μια έντονη αντίθεση.
Στις παραδοσιακές συνταγές, το pissalat (πουρές από ψάρια που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γαύρος ή σαρδέλα) απλώνεται μερικές φορές πάνω από τη ζύμη πριν από την προσθήκη των επικαλύψεων, δίνοντας στο πιάτο το όνομά του.
Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές, παραλείπουν την αντζούγια ώστε να είναι χορτοφαγική επιλογή και προστίθενται θυμάρι ή δεντρολίβανο. Επίσης ορισμένες εκδοχές χρησιμοποιούν σφολιάτα αντί για ζύμη.
Το Pissaladière σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό, σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνήθως κόβεται σε τετράγωνα ή σε φέτες.
Το Pissaladière συνδυάζεται καλά με παγωμένο λευκό κρασί, δίνοντας έμφαση στις ελαφριές και αρωματικές γεύσεις της κουζίνας της Προβηγκίας.
Comments are closed.