Η Picanha είναι ένα κομμάτι βόειου κρέατος που είναι πολύ δημοφιλές στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής. Στις Η.Π.Α., ονομάζεται sirloin cap, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό ως rump cap και βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του ζώου.
Η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα όπου είναι ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια για να φτιάξεις churrasco, ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο στυλ μπάρμπεκιου.
Ιστορικά, η picanha έγινε δημοφιλής καθώς Βραζιλιάνοι κτηνοτρόφοι και καουμπόηδες (γκαούτσο) μαγείρευαν διάφορα κομμάτια κρέατος σε ανοιχτή φωτιά μετά από μια μέρα εργασίας. Η Picanha, με το χαρακτηριστικό καπάκι λίπους που έχει, προσθέτει γεύση και υγρασία κατά το μαγείρεμα. Λόγω της τρυφερότητας και του πλούσιου γευστικού προφίλ, απέκτησε γρήγορα μεγάλη δημοτικότητα.
Το όνομα picanha προέρχεται από τη λέξη picana, που αναφέρεται στο κοντάρι των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούνταν για την βοσκή βοοειδών στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Η τεχνική μεταφέρθηκε στη Βραζιλία, όπου η λέξη picanha χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί στο μέρος της αγελάδας που έσπρωχναν οι κτηνοτρόφοι με το κοντάρι τους.
Όπως προ είπαμε η πικάνια χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε churasco. Το κρέας πρώτα ψήνεται στη σχάρα και μετά κόβεται σε φέτες. Περιέχει πολύ λίγο λίπος, επομένως πρέπει να ψηθεί σωστά ώστε να μην γίνει σκληρή.
Η Picanha συνήθως ψήνεται μέχρι μέτρια και καρυκεύεται απλά με χοντρό αλάτι.
Comments are closed.