Το Pho Chua είναι μια παραλλαγή του pho, της εμβληματικής σούπας noodle του Βιετνάμ, που διακρίνεται για το προφίλ της ξινής γεύσης. Ενώ το παραδοσιακό pho χαρακτηρίζεται από τον πλούσιο, αλμυρό ζωμό του. Το Pho Chua προσφέρει μια έντονη πινελιά, αντανακλώντας τη γαστρονομική ποικιλομορφία σε όλο το Βιετνάμ.
Το Pho Chua προέρχεται από τις βόρειες περιοχές του Βιετνάμ, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπως οι επαρχίες Lang Son και Cao Bang. Αυτές οι περιοχές έχουν μια πλούσια παράδοση στην ενσωμάτωση ξινών γεύσεων στην κουζίνα τους, χρησιμοποιώντας συχνά φυσικά συστατικά όπως λάιμ ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση για να επιτύχουν αυτή τη γεύση.
Το βόρειο Βιετνάμ, με το πιο δροσερό κλίμα του, δεν έχει την αφθονία των τροπικών βοτάνων και των μπαχαρικών που βρίσκονται στο νότο. Αντίθετα, η κουζίνα βασίζεται σε πικάντικες και πλούσιες σε umami γεύσεις.
Η εγγύτητα των κινεζικών συνόρων έχει επίσης αφήσει σημάδι στις μαγειρικές τεχνικές της περιοχής, εισάγοντας μεθόδους όπως το τουρσί και η ζύμωση, που συμβάλλουν στη χαρακτηριστική γεύση του Pho Chua.
Η διαφορά του από το κλασικό pho είναι τόσο στην προετοιμασία όσο και στην παρουσίαση.
Η βάση της σούπας στο Pho Chua είναι λιγότερο έντονη και η ξινή γεύση κυριαρχεί. Ο ζωμός είναι πιο ελαφρύς, που συχνά προέρχεται από κοτόπουλο ή χοιρινό. Περιλαμβάνει συστατικά όπως βλαστούς μπαμπού τουρσί, τηγανητά κρεμμύδια, ψητά φιστίκια και μερικές φορές ακόμη και τηγανητό τόφου. Η αλληλεπίδραση των υφών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του. Όπως και με το παραδοσιακό pho, τα noodles ρυζιού αποτελούν τη βάση του πιάτου.
Καταναλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια ειδικών περιστάσεων ή φεστιβάλ στο βόρειο Βιετνάμ. Θεωρείται εορταστικό πιάτο, βραβευμένο για τις δροσιστικές και ορεκτικές του ιδιότητες.
Comments are closed.