Το Pequi fruit είναι ένα φρούτο εγγενές της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα του Cerrado μιας οικοπεριοχής της τροπικής σαβάνας. Αυτός είναι και ο λόγος όπου συχνά αποκαλείται “χρυσός του Cerrado” λόγω της μοναδικής γεύσης και της πολιτιστικής σημασίας του στη βραζιλιάνικη κουζίνα, ειδικά σε περιοχές όπως το Goias και το Minas Gerais.
Η γεύση του είναι δυνατή, πικάντικη και συχνά περιγράφεται ως ένα μείγμα από φρουτώδεις και αλμυρές γεύσεις, μερικές φορές με νότες σκόρδου ή τυριού. Το χρώμα του είναι έντονα κίτρινο και το σώμα του έχει μια μαλακιά υφή και περιβάλλει έναν σκληρό σπόρο με αιχμηρά αγκάθια. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην το δαγκώσουμε.
Πως επιλέγουμε και πως διαχειριζόμαστε το Pequi fruit ;
Αρχικά επιλέγουμε ένα ώριμο φρούτο το οποίο είναι κιτρινωπό και αρκετά αρωματικό. Στη συνέχεια το ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τον σκληρό γεμάτο με αιχμηρά αγκάθια, σπόρο του.
Στην κουζίνα χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με ρύζι (Ρύζι με pequi), ως λάδι (Λάδι Pequi) και σε μαγειρεμένη μορφή όπου συχνά συνδυάζεται με κοτόπουλο.
Ρύζι Pequi
Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τον πολτό pequi (ή ολόκληρα φρούτα). Ρίχνουμε νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι, αφήνοντας το pequi να εμποτίσει τη γεύση του στο πιάτο.
Κοτόπουλο με Pequi
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα αρωματίζουμε με σκόρδο. Τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λάδι και μετά προσθέτουμε ολόκληρα φρούτα Pequi και αρκετό νερό για να ψηθούν. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να ενσωματωθούν οι γεύσεις και να έχει βράσει το κοτόπουλο.
Λάδι ή σάλτσα Pequi:
Βγάζουμε λάδι από τον πολτό του φρούτου και περιχύνουμε πάνω από τα πιάτα ώστε να έχουμε ένα πιο έντονο άρωμα και μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
Comments are closed.