Peperoni Cruschi

Peperoni Cruschi

Τα Peperoni Cruschi είναι τηγανιτές τραγανές πιπεριές που καλλιεργούνται γύρω από το Senise στην περιοχή Basilicata της Νότιας Ιταλίας. Φτιάχνονται από ένα συγκεκριμένο είδος πιπεριάς που ονομάζεται “peperone di Senise” και είναι γνωστό για τη λεπτή φλούδα του. Οι πιπεριές senise είναι κόκκινες, μικρές, επιμήκεις και ελαφρώς καμπυλωτές. Έχουν γλυκιά γεύση με μία νότα καυτερής γεύσης.

Η συλλογή τους γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του Φθινοπώρου όταν είναι πλήρως ώριμες.

Λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι πιπεριές έχουν πολύ λίγη σάρκα, διατηρούνται εύκολα με ξήρανση στον ήλιο, αλλά το πλήρες δυναμικό τους φαίνεται όταν τηγανίζονται προσεκτικά σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια αλατίζονται όπου μετέπειτα σπάνε σε τραγανές νιφάδες γεμάτες γεύση.

Πως φτιάχνονται τα Peperoni Cruschi;

Η συγκομιδή τους γίνεται όταν είναι πλήρως ώριμες με το χρώμα τους να είναι βαθύ κόκκινο. Στη συνέχεια δένονται μεταξύ τους σε κορδόνια που ονομάζονται ”serte” και κρεμιούνται στον ήλιο ή σε καλά αεριζόμενους χώρους ώστε να στεγνώσουν.

Η διαδικασία ξήρανσης σε serte (πλεγμένες κλωστές) έχει γίνει μια εμβληματική εικόνα της αγροτικής νότιας Ιταλίας. Είναι σύνηθες να βλέπεις ολόκληρα μπαλκόνια στολισμένα με σειρές από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές στα τέλη του καλοκαιριού.

Αφότου στεγνώσουν βυθίζονται για λίγο σε καυτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φουσκώσουν και γίνουν τραγανά (το τηγάνισμα για περισσότερη ώρα μπορεί να προκαλέσει πικράδα ή κάψιμο). Έπειτα στεγνώνουν προσεκτικά ώστε να διατηρηθεί η τραγανότητά τους.

Τα Peperoni Cruschi μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, ως τραγανή επικάλυψη σε σαλάτες, σε πιάτα ζυμαρικών ή ως ενισχυτικό γεύσης πάνω από λαχανικά ή φριτάτες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.