Το Pempek είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό σνακ το οποίο παρασκευάζεται από ψάρι και ταπιόκα. Η ταπιόκα είναι το άμυλο το οποίο εξάγεται από την ρίζα της κασάβα.
Η ρίζα κασάβα είναι ιθαγενές φυτό στη Βόρεια περιοχή της Βραζιλίας και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Το φυτό μεταφέρθηκε από Πορτογάλους και Ισπανούς εξερευνητές στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ποια είναι όμως η προέλευση του Pempek;
Η πραγματική προέλευση αυτού του πιάτου είναι η πόλη Palembang, που βρίσκεται στην επαρχία της Νότιας Σουμάτρας.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, γύρω στον 16ο αιώνα ένας Κινέζος μετανάστης που ζούσε κοντά στον ποταμό Μούσι, ο οποίος βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σουμάτρα, παρατήρησε ότι οι ντόπιοι ψαράδες έπιαναν άφθονα ψάρια. Όλα αυτά τα ψάρια δεν ήταν δυνατόν να πουληθούν με αποτέλεσμα να χαλάνε και να πετάγονται. Εκείνη την εποχή δεν είχαν εφεύρει ακόμα τεχνικές επεξεργασίας των ψαριών. Οι περισσότεροι είτε τα τηγάνιζαν είτε τα έψηναν στη φωτιά ή τα έβραζαν.
Ο Κινέζος μετανάστης χρησιμοποίησε το κρέας από τα ψάρια (αφού πρώτα το άλεσε) και μαζί με αλεύρι ταπιόκα και κάποια μπαχαρικά έφτιαξε μία ζύμη. Στη συνέχεια την τηγάνισε ώστε να γίνει τραγανή. Αυτό άρεσε πολύ!!
Έπειτα από αυτό συνήθιζε να περνάει με το ποδήλατο στην πόλη και να πουλά τα κέικ ψαριών σε πολίτες του Παλεμπάνγκ.
Με την πάροδο του χρόνου, το pempek αναγνωρίστηκε ως ένα σνακ και σήμερα θεωρείται ως μια παραδοσιακή ινδονησιακή λιχουδιά.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι διάφορα ανάλογα και με την περιοχή όπου παρασκευάζεται. Το πιο σύνηθες ψάρι είναι το ikan gabus (snakehead). Το πιο γευστικό pempek όμως είναι αυτό που φτιάχνεται από το ψάρι belida (chitala lopis), βέβαια το συγκεκριμένο είναι και το πιο ακριβό. Pempek συναντάμε και από κιμά γαρίδας το οποίο ξεχωρίζει από το ροζ χρώμα της ζύμης.
Αυτά τα στρογγυλά ή ορθογώνια κέικ συνήθως μαγειρεύονται στον ατμό και προτού τα σερβίρουν τα τηγανίζουν σε φυτικό λάδι και τα κόβουν σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
Το Pempek συνοδεύεται συνήθως με αγγούρια κομμένα σε φέτες, με noodles ή με ρύζι. Η σάλτσα που συνήθως το συνοδεύει είναι η παραδοσιακή γλυκόξινη σάλτσα.
Comments are closed.