pelmeni

Pelmeni

Τα Pelmeni είναι ένα είδος ζυμαρικών που προέρχεται από τη Σιβηρία της Ρωσίας. Συνήθως παρασκευάζονται από άζυμη ζύμη γεμάτη με κιμά, συνήθως βόειο κρέας, χοιρινό ή μείγμα και των δύο, μαζί με διάφορα καρυκεύματα όπως κρεμμύδια, σκόρδο και μπαχαρικά.

Ποια είναι η ιστορία των Pelmeni

Πιστεύεται πως τα πελμένι προήλθαν από ιθαγενείς της Σιβηρίας του 14ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα από τους Ουραλικούς λαούς και τους Κόμι. Αυτό το φαγητό δημιουργήθηκε ως ένα βολικό φαγητό για ταξιδιώτες και κυνηγούς, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους όταν καταψύχονται.

Το όνομά του πιστεύεται ότι προέρχεται από τη φιννο-ουγγρική λέξη “pel’ne” που σημαίνει “ψωμί για αυτιά” ή “ψωμί σε σχήμα αυτιού”, πιθανότατα λόγω του σχήματος των ζυμαρικών.

Όπως προαναφέραμε η γέμιση του περιλαμβάνει κιμά. Βέβαια υπάρχουν και αρκετές παραλλαγές που περιλαμβάνουν ψάρια, μανιτάρια ή ακόμα και γεμίσεις φρούτων για την παρασκευή γλυκών pelmeni. Μία ακόμα παράλλαξη μπορεί να υφίσταται στο πάχος της ζύμης και αυτό εξαρτάται από τις εκάστοτε τοπικές προτιμήσεις.

Πως μαγειρεύουμε τα pelmeni;

Τα πελμένι μαγειρεύονται όπως τα κοινά ζυμαρικά. Γίνονται βραστά είτε σκέτα σε νερό είτε σε ζωμό ή σε ελαφριά κόκκινη σάλτσα. Ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή σμετάνα (ένα είδος παχιάς κρέμας γάλακτος) όπως επίσης και με την κοινή κρέμα γάλακτος. Η μουστάρδα και το βούτυρο είναι εξίσου υλικά που ταιριάζουν με τα πελμένι.

Παραλλαγές αντίστοιχες με τα πελμένι έχουμε και σε άλλες χώρες όπως το Ουκρανικό varenyky, τα Πολωνικά pierogi και τα Κινέζικα jiaozi.

Τα πελμένι εκτός από αγαπημένο πιάτο της Ρωσίας, έχουν και μία πολιτιστική σημασία καθώς συνδέονται με κοινό μαγείρεμα και συγκεντρώσεις, όπου οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για να φτιάξουν μεγάλες παρτίδες pelmeni, τις οποίες στη συνέχεια μοιράζονται και απολαμβάνουν.

Με την πάροδο των χρόνων το pelmeni κέρδισε δημοτικότητα σε όλη τη Ρωσία και τελικά έγινε βασικό στοιχείο στη ρωσική κουζίνα. Πλέον τα πελμένι είναι ευρέως διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, τόσο στη Ρωσία όσο και διεθνώς.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.