Η Paua, που προφέρεται «Paw uh», είναι το όνομα των Μαορί που δόθηκε στη μοναδική ποικιλία Black Foot Abalone της Νέας Ζηλανδίας η οποία είναι γνωστή για τα λαμπερά μπλε, πράσινα και μοβ χρώματα του κελύφους. Οι Μαορί το θεωρούν θησαυρό και δώρο από τον θεό της θάλασσας, που φέρει νόστιμο κρέας και εκλεκτό υλικό για την παραδοσιακή τέχνη.
Το κρέας της paua θεωρείται λιχουδιά και χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κουζίνα των Μαορί και στα πιάτα της Νέας Ζηλανδίας.
Η οικογένεια Haliotidae, στην οποία ανήκει η paua, περιλαμβάνει πολυάριθμα φυτοφάγα θαλάσσια σαλιγκάρια. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περιζήτητα. Χρησιμοποιώντας το μεγάλο μυώδες πόδι τους, η paua προσκολλάται σε εκτεθειμένους ογκόλιθους και βραχώδεις κορυφογραμμές, τοποθετώντας τον εαυτό της για να τρέφεται με παρασυρόμενα φύκια. Τα paua μετακινούνται σε μικρές αποστάσεις για να βόσκουν τη νύχτα και περίπου 100 μέτρα κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η Paua αναπτύσσεται με ρυθμό μεταξύ δέκα έως είκοσι χιλιοστών το χρόνο. Οι περιορισμοί συλλογής έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στην paua να φτάσει στην αναπαραγωγική ωριμότητα, η οποία συμβαίνει μετά από περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, όταν τα κοχύλια φτάνουν περίπου τα 70 – 90 χιλιοστά σε μέγεθος.
Η Πάουα θεωρείται λιχουδιά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στις ασιατικές αγορές είναι το πιάτο που προτιμάται για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά τη γεύση, η πάουα δεν μοιάζει με κανένα άλλο θαλασσινό. Αλμυρή και πλούσια, αλλά ισορροπημένη με μια λεπτή γλυκύτητα, η μαγειρεμένη υφή της έχει περιγραφτεί ως κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στο χτένι και στο καλαμάρι.
Ενώ μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και ολόκληρο, η πάουα είναι ίσως η καλύτερη περίπτωση όταν είναι κιμάς ή σε μορφή κρέμας, όπου το κρέας μπορεί να διατηρηθεί μαλακό, να αρωματιστεί και να μετατραπεί σε μπιφτέκια. Άλλοι προτιμούν το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες και ψητό στο καλοκαιρινό μπάρμπεκιου με σκόρδο και βούτυρο. Πολλοί είναι αυτοί που το καλύπτουν με μία πετσέτα και με μία πέτρα το χτυπούν για να μαλακώσει. Στη συνέχεια το σοτάρουν με λίγο βούτυρο. Με αυτό τον τρόπο αποκτά μία μαλακή υφή.
Τα σπλάχνα (όργανα) της paua χρησιμοποιούνται στην Κορέα για την παρασκευή Geut-jeot, μια μορφή του παραδοσιακού πιάτου με θαλασσινά που έχουν υποστεί ζύμωση και ονομάζεται Jeotgal .
Comments are closed.