Τα Pastel de nata είναι γνωστά και ως πορτογαλικές τάρτες κρέμας!!
Ποια είναι η ιστορία του Pastel de nata;
Έχουν μια πλούσια ιστορία ριζωμένη βαθιά στις πορτογαλικές γαστρονομικές παραδόσεις. Η προέλευση αυτού του απολαυστικού αρτοσκευάσματος αρχικά εντοπίζεται στη Μονή Ιερώνυμου στην περιοχή Belém της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της δημιουργίας του είναι κάπως καλυμμένες με μυστήριο, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι η συνταγή ξεκίνησε από Καθολικούς μοναχούς τον 18ο αιώνα.
Η Μονή Ιερώνυμου ήταν γνωστή για τον πλούτο και την επιρροή της κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν ασπράδια αυγών για να αμυλώσουν τα ρούχα τους, με αποτέλεσμα να περισσεύουν οι κρόκοι αυγών. Αναζητώντας έναν τρόπο να αποφύγουν τα απόβλητα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τους κρόκους που είχαν απομείνει για να φτιάχνουν αρτοσκευάσματα. Αυτό τελικά οδήγησε στη δημιουργία του Pastel de nata, ενός απολαυστικού γλυκού γεμάτο με κρέμα από κρόκους αυγών.
Πως έγινε γνωστό;
Αρχικά, αυτές τις τάρτες κρέμας, τις απολάμβαναν κυρίως μέσα στο μοναστήρι και γύρω από αυτό. Ωστόσο, στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά τη Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1820, πολλά μοναστήρια έκλεισαν και οι συνταγές τους πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα. Το 1837, η συνταγή για το Pastel de nata αποκτήθηκε από τους ιδιοκτήτες του διυλιστηρίου ζάχαρης, Domingos Rafael Alves και τον αδελφό του João Faustino Alves. Άνοιξαν το Fábrica de Pastéis de Belém κοντά στη Μονή Ιερώνυμου το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Η Fábrica de Pastéis de Belém είναι ένα εμβληματικό συγκρότημα που φτιάχνει Pastel de nata χρησιμοποιώντας την αυθεντική μυστική συνταγή από τον 19ο αιώνα. Η συνταγή φυλάσσεται στενά, είναι γνωστή μόνο σε λίγους υπάλληλους του ζαχαροπλαστείου. Τα Pastel de nata από αυτό το ζαχαροπλαστείο θεωρούνται τα πιο αυθεντικά και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσουν αυτοί που επισκέπτονται την Λισαβόνα.
Με την πάροδο του χρόνου, έγιναν αναπόσπαστο μέρος της πορτογαλικής κουζίνας. Πλέον τα απολαμβάνουν όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η φήμη τους έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πολλά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία εκτός Πορτογαλίας προσφέρουν τις δικές τους εκδοχές αυτού του απολαυστικού γλυκού.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση και εμφανίζονται συχνά σε φαγητά και ταξιδιωτικές εκπομπές, συμβάλλοντας στη δημοτικότητά τους και διασφαλίζοντας ότι αυτή τη νόστιμη απόλαυση θα συνεχίσει να την απολαμβάνει ο κόσμος παντού.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί