Panko, τι είναι; Που χρησιμοποιείται;

Panko, τι είναι; Που χρησιμοποιείται;

Σήμερα θα μιλήσουμε για το panko!! Τι είναι και που χρησιμοποιείται; Ποιες είναι οι διαφορές του με την γαλέτα, που το βρίσκουμε και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Τι είναι το panko;

Το panko είναι αποξηραμένη ψίχα ψωμιού η οποία έχει θρυμματιστεί και έχουν προκύψει νιφάδες. Παρασκευάζεται από ψωμί λευκό, αφράτο και ελαφρύ. Προέρχεται από την Ιαπωνία ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έναν τόνο δημοτικότητας στη δυτική κουλτούρα.

Στην Ιαπωνία θεωρείται απαραίτητο συστατικό για το πιάτο tonkatsu και το chicken katsu

Η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να προκύψουν οι νιφάδες είναι η εξής: Αρχικά το ψωμί θρυμματίζεται σε χοντρά ψίχουλα και στη συνέχεια μπαίνει στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Στόχος είναι να στεγνώσουν τα ψίχουλα χωρίς όμως να ψηθούν ή να ροδίσουν. Στη συνέχεια επεξεργάζονται ώστε να μοιάζουν με νιφάδες.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες panko. Το λευκό panko το οποίο φτιάχνεται από ψίχα λευκού ψωμιού και το tan panko το οποίο φτιάχνεται από ολόκληρο καρβέλι ψωμιού.

Ποιες είναι οι διαφορές του από την γαλέτα;

Αρχικά το ψωμί!! Η γαλέτα μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα είδη ψωμιού ενώ το panko μόνο από άσπρο. Το δεύτερο διαφορετικό στοιχείο είναι η υφή του η οποία είναι πιο τραγανή σε σχέση με αυτή της φρυγανιάς.

Που χρησιμοποιείται το panko;

Το panko χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να πανάρουμε κρέας, ψάρι, λαχανικά, κ.α. Άλλες χρήσεις του είναι η προσθήκη του σε μαγειρευτά κατσαρόλας, σούπες και σάλτσες ώστε να λειτουργήσει ως πηκτική ουσία. Αυτό είναι ένα είδος λιεζόν που παλαιότερα γινότανε με ψίχουλα ψωμιού.

Χρησιμοποιείται σε κιμάδες αντί για γαλέτα και ως topping (μόνο του ή μαζί με παρμεζάνα ή με άλλα καρυκεύματα).

Τα πλεονεκτήματά του

Είναι το ιδανικό για να έχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα στο τηγάνι.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα είναι ότι απορροφά λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα κρατώντας ζουμερό το εσωτερικό του.

Επίσης, είναι γευστικά ουδέτερο που σημαίνει ότι δεν επηρεάζει τη γεύση του υλικού.

Το βρίσκουμε κυρίως σε ασιατικά σούπερ μάρκετ ενώ πλέον το συναντάμε και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί