Το paneer (πάνερ) είναι ένα φρέσκο, λευκό, μαλακό τυρί που χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ινδία. Παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας ή βούβαλου!! Είναι γνωστό για την ήπια, γαλακτώδη γεύση του και την ικανότητά του να απορροφά τα αρώματα από τα καρυκεύματα και τις σάλτσες με τις οποίες μαγειρεύεται. Η υφή του είναι σφιχτή και λαστιχωτή. Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν λιώνει με την θερμοκρασία!!
Η προέλευση του είναι η Ινδία με μια ιστορία που πιθανώς να ξεκινά από την εποχή των Μογγόλων.
Πως μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας paneer;
Η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη!! Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και παρατηρούμε ότι αρχίζει να διαχωρίζεται η καζεΐνη (το στερεό μέρος) από το τυρόγαλο (το υγρό μέρος). Το τυρόπηγμα στραγγίζεται και στη συνέχεια βάζοντας ένα βάρος από πάνω το πιέζουμε ώστε να φύγουν τα υγρά. Μετά από δύο ώρες θα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Συνήθως το κόβουμε σε κομμάτια.
Πως χρησιμοποιούμε το paneer στην μαγειρική;
Είναι ένα ευέλικτο τυρί το οποίο ως βάση δημιουργεί τα παρακάτω κλασικά πιάτα:
- Palak Paneer (με σπανάκι και μπαχαρικά)
- Paneer Tikka (μαριναρισμένο και ψημένο στη σχάρα)
- Mattar Paneer (με αρακά και σάλτσα ντομάτας)
Επίσης μπορεί να τηγανιστεί, να ψηθεί ή να προστεθεί σε σούπες. Ταιριάζει πολύ με κάρυ!
Comments are closed.