Το Pandoro είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ιταλίας, με καταγωγή από την πόλη της Βερόνας. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «χρυσό ψωμί» (pan d’oro), λόγω του έντονου κίτρινου χρώματος που του δίνουν οι κρόκοι των αυγών και το βούτυρο.
Προέλευση και ιστορικές ρίζες
Η ιστορία του Pandoro είναι ένας συνδυασμός αρχαίων παραδόσεων και αναγεννησιακής πολυτέλειας:
- Αρχαία Ρώμη: Κάποιες πηγές αναφέρουν ένα παρόμοιο γλυκό ψωμί που παρασκευαζόταν από έναν μάγειρα ονόματι Vergilius Stephanus Senex τον 1ο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποιώντας αλεύρι, βούτυρο και λάδι.
- Η Δημοκρατία της Βενετίας: Κατά την Αναγέννηση, στα τραπέζια των πλούσιων Βενετών ευγενών σερβίρονταν κωνικά γλυκά καλυμμένα με φύλλα πραγματικού χρυσού, τα οποία ονομάζονταν “Pan de Oro”.
- Το Nadalin: Ο άμεσος πρόγονος του Pandoro θεωρείται το Nadalin, ένα παραδοσιακό γλυκό της Βερόνας από τον 13ο αιώνα, το οποίο ήταν πιο χαμηλό και συμπαγές από το σημερινό Pandoro.
Η «Γέννηση» του Σύγχρονου Pandoro (1894)
Αν και οι ρίζες του είναι παλιές, το Pandoro όπως το ξέρουμε σήμερα έχει μια πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία γέννησης. Ο ζαχαροπλάστης Domenico Melegatti στις 14 Οκτωβρίου 1894, κατέθεσε στο ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου μια πατέντα για ένα γλυκό με συγκεκριμένη συνταγή και σχήμα.
Το εμβληματικό σχήμα του ήταν ένας κόλουρος κώνος με οκτακτινωτή αστεροειδή βάση η οποία σχεδιάστηκε από τον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Angelo Dall’Oca Bianca.
Ο Melegatti αφαίρεσε τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη από την επιφάνεια του παλιού Nadalin, που εμπόδιζαν το σωστό φούσκωμα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά αφράτο και ψηλό γλυκό.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;
- Υφή και Γεύση: Είναι πολύ μαλακό, με αρώματα βανίλιας και βουτύρου. Σε αντίθεση με το Panettone, δεν περιέχει σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα (φρουί ζελέ).
- Το Σερβίρισμα: Παραδοσιακά συνοδεύεται από μια σακούλα με ζάχαρη άχνη. Η ιδέα είναι να ρίξεις την άχνη μέσα στη σακούλα με το Pandoro και να το ανακινήσεις, ώστε το γλυκό να μοιάζει με τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων.
- Κοπή: Συχνά κόβεται οριζόντια σε φέτες. Αν περιστρέψεις τις φέτες ελαφρώς, το γλυκό παίρνει τη μορφή χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Pandoro εναντίον Panettone
Οι Ιταλοί χωρίζονται κάθε χρόνο σε δύο «στρατόπεδα» σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο γλυκό:
| Χαρακτηριστικό | Pandoro | Panettone |
| Πόλη Καταγωγής | Βερόνα | Μιλάνο |
| Σχήμα | Αστέρι (οκτώ ακτίνες) | Θόλος (κυλινδρικό) |
| Περιεχόμενο | Σκέτο (βούτυρο/βανίλια) | Σταφίδες & Κόντιτα (εσπεριδοειδή) |
| Υφή | Σαν μπριός, πολύ αφράτο | Πιο πυκνό, σαν ψωμί |



Comments are closed.