Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet (Ψωμί με τριμμένη ντομάτα)

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε ντόπιο της Βαρκελώνης να ονομάσει την καλύτερη καταλανική εφεύρεση όλων των εποχών, εννέα στους δέκα πιθανότατα θα απαντήσουν pa amb tomàquet.

Ένα πιάτο αποτελούμενο μόνο από μεσογειακά υλικά. Το ελαιόλαδο και το ψωμί αγκαλιάζουν στοργικά την ντομάτα εκτοξεύοντας την απλότητα των συνδυασμένων γεύσεων.

Το ψωμί με τριμμένη ντομάτα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή συνταγή. Το τρίψιμο της ντομάτας πάνω στο ψωμί είναι μία τεχνική, είναι επίσης και έθιμο όπου προβάλει την Καταλανική ταυτότητα.

Η ιστορία αυτού του πιάτου

Όπως εξιστορεί ο Καταλανός ιστορικός μαγειρικής Nèstor Luján, η πρώτη συνταγή χρονολογείται το 1884. Εκείνη την εποχή η παραγωγή της ντομάτας ήταν υψηλή. Καθώς έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μαλακώσει το μπαγιάτικο ψωμί, το τρίψιμο της ντομάτας αποτέλεσε μία ιδανική λύση για να επιτευχθεί αυτό.  

Ο Καταλανός σεφ Josep Lladonosa i Giró γεννημένος το 1938, θυμάται τη γιαγιά του να εξηγεί ότι οι γονείς της συνήθιζαν να τρώνε ένα πιάτο που ονομαζόταν pa amb tomàquet.

Στο σήμερα, το pa amb tomàquet είναι ένα κλασικό πιάτο το οποίο το συναντάμε σε οποιοδήποτε μπαρ ή εστιατόριο της Καταλονίας.

Τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Πως παρασκευάζεται;

Η βασική προυπόθεση για να φτιάξουμε ένα νόστιμο pa amb tomàquet είναι η ποιότητα των συστατικών. Χρειαζόμαστε φέτες χωριάτικου ψωμιού τις οποίες τις φρυγανίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και μετά τρίβουμε την ντομάτα πάνω στο ψωμί. Τρίψτε την μέχρι να σας μείνει στο χέρι μόνο η φλούδα της. Η τελευταία πινελιά είναι το ελαιόλαδο. Προσθέστε από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Κάποιοι τρίβουν την ντομάτα και από τις δύο πλευρές του ψωμιού. Αυτό όμως έχει κάποιες δυσκολίες κατά το σερβίρισμα.

Το pa amb tomàquet είναι όμοιο με τη δική μας Μεσσηνιακή μπαμπανάτσα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια. Σε κάποιες εκδοχές του πιάτου στην Μεσσηνία προσθέτουν επίσης φέτα και ενίοτε ελιές.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.