Γιορτινές ημέρες στην Ολλανδία και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά ή καρότσια τα οποία φτιάχνουν και πουλάνε Oliebollen. Αυτές οι νόστιμες λιχουδιές είτε σκέτες είτε γεμιστές είναι το σήμα κατατεθέν την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Ολλανδία.
Τι είναι τα Oliebollen;
Μικρές μπαλίτσες 5 εκατοστών που ψήνονται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Αυτές οι μπάλες είναι υγρές και ευάερες. Η γέμιση με σταφίδες ή φραγκοστάφυλο και κομμάτια μήλου δίνουν μία άλλη διάσταση στο Oliebollen.
Αυτή η παράδοση χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια
Η ιστορία μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στην αρχή της Χριστιανικής εποχής. Οι γερμανικές φυλές Friesen και Bataven πρόσφεραν φαγητό στους θεούς για να μείνουν ικανοποιημένοι.
Η θεά Perchta πήρε το φαγητό που τηγανίστηκε σε λάδι.
Στόχος τους ήταν το λάδι στο φαγητό να έκανε το σπαθί της θεάς να γλιστρήσει από το σώμα τους και να απομακρύνει τα κακά πνεύματα.
Τον 17° αιώνα, στον Μεσαίωνα, ήταν το φαγητό των φτωχών. Το έδιναν στις 11 Νοεμβρίου στους φτωχούς με σκοπό να τους ευχηθούν καλή τύχη.
Από τον 19° αιώνα τα Oliebollen έγιναν συνήθεια και τα τρώμε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πολύ πιθανό, λόγω της κρύας περιόδου του χειμώνα, η τηγανιτή ζύμη να ήταν πολύ θρεπτική.
Πλέον τα συναντάμε κυρίως στις γιορτές των Χριστουγέννων και σε κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις.
Comments are closed.