Oca (Oxalis tuberosa), η Περουβιανή ρίζα

Oca (Oxalis tuberosa), η Περουβιανή ρίζα

Η Oca (Oxalis tuberosa) είναι ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή των Άνδεων για τους εδώδιμους κονδύλους του. Το Oxalis tuberosa, κοινώς γνωστό ως oca, αναπτύχθηκε παράλληλα με τις παρόμοιες καλλιέργειες κονδύλων πατάτας, ulluco και mashua.

Οι κόνδυλοι του είναι συνήθως μακρόστενοι, ζωηρά χρωματισμένοι, κυρίως σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και συχνά έχουν αντίθετου χρωματισμού μάτια.

Ποια είναι η ιστορία της ρίζας Oca (Oxalis tuberosa)

Παρόλο που δεν είναι γνωστό πόσο καιρό πριν έχει καλλιεργηθεί η Oca, λέγεται ότι προηγείται κατά πολύ την εποχή των Ίνκας και μπορεί να είναι μία από τις παλαιότερες καλλιέργειες των Άνδεων.

Η Oca μεταφέρθηκε στα κεντρικά υψίπεδα του Μεξικού στα μέσα έως τα τέλη του 1700 και έγινε η πρώτη βιώσιμη καλλιέργεια έξω από τις Άνδεις. Εξακολουθεί να καλλιεργείται εκεί σήμερα, γνωστή ως papa roja (κόκκινη πατάτα), papa de agua (νερουλή πατάτα) ή papa ratona (πατάτα ποντικιού). Αν και εξήλθε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες για την καλλιέργεια της δεν καρποφόρησαν. Εκεί όμως που κατάφεραν να την παράγουν είναι στη Νέα Ζηλανδία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. 

Πως τις μαγειρεύουμε;

Τα Oca (Oxalis tuberosa) είναι διατροφικά παρόμοια με τις πατάτες.
Μπορούμε να τις μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους όπως στον ατμό ή σε κατσαρόλα βραστές. Επίσης γίνονται εξαιρετικές στο φούρνο. Μαγειρεύονται και με την φλούδα αρκεί πρώτα να τις πλύνουμε καλά.

Η γεύση τους πλησιάζει σε αυτήν του καρυδιού αφήνοντας μία ελαφριά επίγευση εσπεριδοειδών. Η σάρκα είναι ζουμερή όταν μαγειρευτεί ελαφρώς και ταιριάζει σε σαλάτες. Όταν μαγειρευτούν πλήρως αποκτούν μία αμυλώδη υφή και είναι εξαιρετικές για σούπες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί