Μπορεί να χαρακτηριστεί και το πιο δημοφιλές επιδόρπιο στην Ιαπωνία. Το mochi είναι ένα γλύκισμα που απολαμβάνεται από τους κατοίκους της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η Πρωτοχρονιά. Αποτελούν σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουζίνας και κουλτούρας.
Πως παρασκευάζεται το mochi;
Η ποικιλία ρυζιού που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το ‘’mochigome’’ το οποίο είναι κολλώδες. Η διαδικασία παρασκευής του είναι αρκετά χρονοβόρα. Αρχικά ξεκινά με το κοπάνισμα βρασμένου ρυζιού σε νερό ή σε ατμό. Σκοπός του κοπανίσματος είναι να δημιουργηθεί μία πηχτή και ομοιογενής πάστα. Στη συνέχεια τυλίγεται και πλάθεται σε μικρές κυκλικές φόρμες. Το mochi μπορεί να χρωματιστεί με διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα όπως σούπες ή σνακ. Βέβαια η γλυκιά εκδοχή είναι αυτή που έχει κυριαρχήσει. Τα mochi συνήθως γεμίζονται με φράουλες ή παγωτό.
Ποια είναι η προέλευσή του
Παρόλο που το mochi έχει κινέζικη προέλευση έχει συνδεθεί εδώ και αιώνες με την Ιαπωνία. Εμφανίστηκε κατά την περίοδο Yayoi όπου και το απολάμβανε μόνο η αριστοκρατία. Αυτό διήρκησε μέχρι την περίοδο Heian όπου και έγινε ένα φαγητό που παρασκευαζόταν και σερβιριζόταν συνήθως κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, καθώς οι άνθρωποι πίστευαν ότι φέρνει περιουσία και υγεία.
Το mochi εκτός από περιουσία και υγεία συμβολίζει καλή τύχη και γι’ αυτό και συνδέεται με τον εορτασμό του Ιαπωνικού νέου έτους.
Δίνεται επίσης και ως φυλαχτό για ευτυχισμένους γάμους
Δώστε απαραίτητη προσοχή στην κατανάλωσή του
Λόγω της μαστιχωτής υφής του, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την κατανάλωσή του καθώς έχει κολλώδη υφή.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί