Mititei

Mititei ή mici

Το Mititei, γνωστό και ως mici, είναι ένα παραδοσιακό ρουμανικό πιάτο που αποτελείται από ψητά μπιφτεκάκια σε σχήμα μικρού ρολού (σαν μικρό κεμπάπ), που συνήθως παρασκευάζονται από μείγμα χοιρινού, μοσχαριού και αρνιού.

Το όνομα “mititei” μεταφράζεται στα ρουμανικά σε “μικρά” και αναφέρεται στο μικρό μέγεθος αυτών των ψημένων λουκάνικων. Είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου και το απολαμβάνουν συχνά σε μπάρμπεκιου, πικνίκ και κοινωνικές συγκεντρώσεις στη Ρουμανία.

Η ιστορία των mititei

Χρονολογείται από την περίοδο του Μεσοπολέμου στη Ρουμανία, συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1920. Η ιστορία λέει ότι το πιάτο δημιουργήθηκε από έναν σεφ ονόματι Carol Gavrilas, ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια εκδοχή των mici που ήταν πιο εύκολη στην προετοιμασία και το μαγείρεμα. Τα παραδοσιακά ρουμανικά λουκάνικα απαιτούν περισσότερο χρόνο για προετοιμασία και κάπνισμα, γι’ αυτό ο Gavrilas είχε ως στόχο να αναπτύξει μια πιο γρήγορη εναλλακτική. Μια άλλη θεωρία λέει πως σε ένα εστιατόριο στο Βουκουρέστι είχε τελειώσει το λουκάνικο και έπρεπε ο σεφ να δημιουργήσει γρήγορα ένα, ώστε να ταΐσει τους πεινασμένους πελάτες του.

Τα mici παρασκευάζονται συνδυάζοντας κιμά (συνήθως μείγμα από χοιρινό, βοδινό και αρνί) με διάφορα μπαχαρικά όπως σκόρδο, μαύρο πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα. Συχνά προστίθεται μαγειρική σόδα ή ανθρακούχο νερό για να δώσει στο κρέας πιο ελαφριά υφή. Στη συνέχεια το μείγμα πλάθεται σε μικρά κυλινδρικά ρολά και ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό και ζουμερό πιάτο που συχνά σερβίρεται με μουστάρδα, ψωμί και μερικές φορές συνοδεύεται από τουρσί ή πατάτες.

Τα Mititei έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουμανικής κουζίνας και τα απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Δεν είναι μόνο ένα νόστιμο φαγητό αλλά έχουν και πολιτιστική σημασία ως σύμβολο των ρουμανικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί