Melanzana al cioccolato

Melanzana al cioccolato

Το Melanzana al cioccolato μεταφράζεται ως μελιτζάνα με σοκολάτα και είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο που προέρχεται από την ακτή του Αμάλφι. Αποτελείται από φέτες μελιτζάνας που καλύπτονται με σάλτσα σοκολάτας, γι’ αυτό και το γλυκό είναι γνωστό και ως ”parmigiana di melanzane al cioccolate”.

Φτιάχνεται με μελιτζάνες, αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, κανέλα, ξύσμα λεμονιού, γάλα, κακάο, αμύγδαλα, κουκουνάρι και σοκολάτα. Οι φέτες μελιτζάνας τηγανίζονται σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν και κάθε φέτα στη συνέχεια βυθίζεται στο αλεύρι, μετά στα χτυπημένα αυγά και στη συνέχεια τηγανίζονται ξανά μέχρι να ροδίσουν.

Όσο είναι ακόμα ζεστές οι φέτες, πασπαλίζονται με έναν συνδυασμό ζάχαρης, ξύσμα λεμονιού και κανέλας. Όταν η σάλτσα σοκολάτας είναι έτοιμη, απλώνεται ξανά και ξανά πάνω από τις φέτες μελιτζάνας. Το επιδόρπιο κρυώνει πλήρως πριν το σερβίρισμα και παραδοσιακά προετοιμάζεται για το Ferragosto, μια εθνική καλοκαιρινή αργία που λαμβάνει χώρα στις 15 Αυγούστου.

Υπάρχουν μερικές παραλλαγές στο πιάτο, στην πόλη Maiori κοντά στο Αμάλφι, η γέμιση περιέχει ρικότα, ενώ άλλες προσθέτουν θρυμματισμένο αμαρέτι στη γέμιση και το γλυκό συνοδεύεται συχνά από ένα ποτήρι παγωμένο λιμοντσέλο.

Ποια είναι η ιστορία του

Το Melanzane al cioccolato έχει τις ρίζες του στη σικελική κουζίνα, γνωστή για τις ποικίλες γαστρονομικές παραδόσεις της που επηρεάζονται από διάφορους πολιτισμούς που εγκαταστάθηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η γαστρονομική ιστορία της Σικελίας χαρακτηρίζεται από τις αραβικές, ισπανικές και νορμανδικές επιρροές που έχουν διαμορφώσει την κουζίνα της. Ο συνδυασμός γλυκών και αλμυρών γεύσεων σε πιάτα όπως αυτό το επιδόρπιο, αντανακλά αυτή την ιστορική συγχώνευση.

Πιστεύεται ότι η melanzana al cioccolato επινοήθηκε από τις αδερφές του τάγματος Agostiniane di Santa Maria della Misericordia, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εφευρέθηκε από ντόπιους Φραγκισκανούς μοναχούς σε ένα μοναστήρι στο Tramonti.
Υπάρχει και μια άλλη θεωρία, ότι το πιάτο μεταφέρθηκε στη χώρα από την εισβολή των Σαρακηνών. Η σοκολατένια μελιτζάνα κέρδισε διεθνή αναγνώριση όταν ένας ανιψιός του Τσάρου Νικολάου Β’ τη δοκίμασε στο Grand Hotel Cocumella.

Η παραδοσιακή προετοιμασία περιλαμβάνει το κόψιμο της μελιτζάνας σε φέτες, το τηγάνισμα της μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια τη βουτιά της σε μια ζεστή σάλτσα σοκολάτας με κακάο, ζάχαρη και μερικές φορές μια πινελιά κανέλας. Ορισμένες παραλλαγές περιλαμβάνουν την προσθήκη ξηρών καρπών ή ζαχαρωμένων φρούτων για επιπλέον υφή και γεύση.

Το Melanzane al cioccolato είναι αξιοσημείωτο για τον απροσδόκητο συνδυασμό αλμυρής τηγανητής μελιτζάνας με γλυκιά σάλτσα σοκολάτας, δημιουργώντας μια αντίθεση γεύσεων που είναι εκπληκτική και απολαυστική στον ουρανίσκο.

Αν και μπορεί να μην είναι τόσο ευρέως γνωστό εκτός Σικελίας, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη σικελική κουζίνα ως παραδοσιακό επιδόρπιο που απολαμβάνεται σε φεστιβάλ και ειδικές περιστάσεις.

Μαζί με άλλα γλυκά της Σικελίας όπως το κανόλι και η κασάτα, το melanzane al cioccolato αντιπροσωπεύει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να συνδυάζει διαφορετικές γεύσεις σε μοναδικά πιάτα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί