Malasadas

Malasadas

Τα Malasadas είναι παραδοσιακά πορτογαλικά ντόνατς με προζύμι που παρασκευάζονται από αυγά, αλεύρι, ζάχαρη και γάλα. Τα συναντάμε και ως πορτογαλική τηγανιτή ζύμη. Το όνομα malasadas σημαίνει κακοψημένο και αναφέρεται στο ζαχαρούχο εξωτερικό του που έρχεται σε αντίθεση με τη μαλακιά ζύμη.

Είναι αρωματισμένα με ξύσμα λεμονιού και επικαλυμμένα με κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη. Οι αυθεντικές πορτογαλικές malasadas δεν έχουν τρύπες ή κάποιο είδος γέμισης. Υπάρχουν όμως αρκετές παραλλαγές που παρασκευάζονται κυρίως στη Χαβάη και έχουν πλούσιες και γευστικές γεμίσεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν όποιον τις γεύεται. Οι γεμίσεις αυτές είναι κρέμες από φρούτα του πάθους, ανανά, σοκολάτα, γκουάβα ή πουτίγκα καρύδας.   

Η δημοτικότητα των malasadas στη Χαβάη δεν είναι τυχαία. Πορτογάλοι εργάτες από τις Αζόρες ήρθαν στη Χαβάη τον 19ο αιώνα για να εργαστούν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Μαζί τους έφεραν και τα παραδοσιακά φαγητά τους, συμπεριλαμβανομένων και των μαλασάδων.  

Στη Χαβάη γιορτάζουν την Καθαρά Τρίτη με malasadas και αυτή η μέρα είναι γνωστή και ως ημέρα Malasada

Η ιστορία λέει πως δημιουργήθηκαν αρχικά για να χρησιμοποιήσει κανείς όλη τη ζάχαρη και το λαρδί που υπήρχε στο σπίτι του ως προετοιμασία για τη Σαρακοστή.

Είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που τρώγεται στις Αζόρες και στη Μαδέρα κατά τη διάρκεια του πορτογαλικού καρναβαλιού.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.