Madeleines

Madeleines

Τα madeleines είναι το τέλειο συνοδευτικό για το απογευματινό σας τσάι. Είναι μπισκότα με βουτυρένια γεύση και σύσταση που μοιάζει με παντεσπάνι. Τα ψήνουμε στο φούρνο και έχουν εξωτερικά ένα ελαφρώς ροδισμένο χρώμα και στο εσωτερικό τους παραμένουν απαλά και τρυφερά.

Τα madeleines είναι το τυπικό επιδόρπιο της Λωρραίνης!!

Η ιστορία τους

Παρόλο που η προέλευσή τους παραμένει ασαφής, λέγεται πως φτιάχτηκαν πρώτη φορά τον 18° αιώνα για τον Stanisław Leszczyński, τον δούκα της Λωρραίνης. Δημιουργός τους ήταν η Madeleine Paulmier απ’ όπου πήραν και το όνομά τους.

Αυτό όμως που τα έκανε παγκοσμίως γνωστά είναι ένα απόσπασμα από το Swann’s Way, τον πρώτο τόμο του λογοτεχνικού αριστουργήματος του 20ου αιώνα του Marcel Proust ”Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”. Εκεί ο Proust περιγράφει ένα madeleine το οποίο έχει βουτηχτεί σε τσάι από άνθη φλαμουριάς. Δαγκώνοντάς το η γεύση του τον οδηγεί σε ένα γλυκόπικρο ταξίδι νοσταλγίας, ξυπνώντας του ξεχασμένες μνήμες από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια.

Για να φτιάξουμε madeleines θα πρέπει να τα ψήσουμε σε ρηχά καλούπια σε σχήμα χτενιού όπου θα πάρουν μία χαρακτηριστική όψη που μοιάζει με κέλυφος.

Τα madeleines είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Προτού τα ψήσουμε μπορούμε να αρωματίσουμε το μείγμα τους με βότανα, μπαχαρικά και διάφορα εκχυλίσματα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, κακάο και ξύσμα εσπεριδοειδών.

Η κλασική γεύση τους έχει άρωμα από αμύγδαλα ή λεμόνι. Άλλες γεύσεις που μπορεί να τα συναντήσουμε είναι με σοκολάτα, με βανίλια, με λεβάντα και πορτοκάλι, με τριαντάφυλλο και με μέλι. Μόλις τα ψήσουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή γλασαρισμένα. Μπορούμε επίσης να τα γεμίσουμε με κρέμα ή σοκολάτα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί