Kouign-amann

Kouign-amann

Το Kouign-amann δημιουργήθηκε τον 19° αιώνα στη γαλλική περιοχή της Βρετάνης. Το όνομά του προέρχεται από τις Βρετονικές λέξεις για το κέικ (Kouign) και το βούτυρο (amann). Είναι ένας τύπος κέικ που αποτελείται από στρώσεις βουτύρου και ζάχαρης οι οποίες περιπλέκονται όμορφα σε μία ζύμη.

Η ιστορία του Kouign-amann

Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευσή του, μία είναι η πιο δημοφιλής. Λέγεται ότι εφευρέθηκε τυχαία όταν ένας αρτοποιός από το Douarnenez ήθελε να σώσει μία αποτυχημένη παρτίδα ζύμης. Πρόσθεσε στη ζύμη βούτυρο και ζάχαρη δημιουργώντας έτσι αυτή τη λιχουδιά. Μία παρεμφερής θεωρία μας λέει ότι πάλι στο Douarnenez ένας φούρναρης πρόσθεσε ζάχαρη και βούτυρο στη ζύμη ώστε να καλύψει τη ζήτηση των πελατών του για κέικ.

Πως φτιάχνουμε ένα Kouign-amann;

Πάνω κάτω τα υλικά τα έχουμε αναφέρει. Μία ζύμη μαζί με ζάχαρη και βούτυρο συνθέτουν αυτό το γλύκισμα. Όσο εύκολο και αν το ακούμε, τόσο δεν είναι. Για να μπορέσουμε να το φτιάξουμε χρειάζεται ένα συγκεκριμένο γύρισμα του χεριού ώστε να δημιουργηθούν στη ζύμη οι ”γυρισμένες” διαδοχικές πτυχώσεις.

Καθώς το ψήνουμε τα συστατικά σχηματίζουν ένα καραμελωμένο μείγμα που είναι τόσο τραγανό όσο και λιωμένο. Η επιτυχία αυτού του γλυκού έρχεται την ώρα που το δαγκώνουμε και γευόμαστε αυτή την τραγανή καραμελωμένη υφή του. Εκτός όμως από αυτό υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι όπως η ποιότητα των συστατικών και ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης.

Πως αναγνωρίζουμε ένα καλό Kouign-amann;

Ένα καλό Kouign-amann είναι αναγνωρίσιμο από τη φρεσκάδα του, την εμφάνισή του, το όμορφο καραμελωμένο χρώμα του και την τραγανή του υφή.

Το αποθηκεύουμε μακριά από θερμότητα και υγρασία. Το διατηρούμε έως και δέκα μέρες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί