Το Kombucha είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και που το απολαμβάνουμε για τη μοναδική του γεύση και τα ισχυρά του οφέλη για την υγεία. Είναι ελαφρώς αφρώδες, ξινό και είναι παρόμοιο με το δημοφιλές ρωσικό ποτό kvaas.
Παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast – Συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων). Το SCOBY είναι μια παχιά, ελαστική και θολή στρογγυλή μάζα με μια ήπια μυρωδιά σαν ξίδι. Η διαδικασία ζύμωσης διαρκεί συνήθως 7-14 ημέρες, κατά τις οποίες το SCOBY καταναλώνει τη ζάχαρη στο τσάι και παράγει διάφορα οξέα, ένζυμα και προβιοτικά. Η ζύμωση είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη ή το άμυλο μετατρέπονται σε αλκοόλη ή οξύ
Το ρόφημα που δημιουργείται έχει μία ελαφρώς πικάντικη και αφρώδες γεύση με ελάχιστα επίπεδα αλκοόλ και μία διακριτική γλυκύτητα.
Το Kombucha λέγεται ότι προέρχεται από την Κίνα και έχει γίνει δημοφιλές σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.
Η μοναδική γεύση αυτού του ροφήματος έχει εμπνεύσει πολλούς εφευρετικούς chefs οι οποίοι πειραματίζονται με την παρασκευή Kombucha βάζοντάς το σε κοκτέιλ, σορμπέ, και dressings.
Η γεύση του kombucha μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο τσαγιού που χρησιμοποιείται, τον χρόνο ζύμωσης και τυχόν πρόσθετα όπως αρώματα, βότανα, μπαχαρικά, και φρούτα που προστίθενται κατά τη διάρκεια ή μετά τη ζύμωση.
Comments are closed.