Το Kokoda είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται από ωμό ψάρι, εγγενές στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο αρχιπέλαγος των Φίτζι.
Η ιστορία του Kokoda
Η προέλευσή του χρονολογείται 33000 χρόνια πίσω. Σχεδόν από τότε που κατοικήθηκε το νησί της Παπούα Νέας Γουινέας. Οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού επιδόθηκαν σε αυτή τη φρέσκια ψαρική απόλαυση μόλις εντόπισαν την αφθονία των ψαριών και των καρυδών στο νησί.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για τη συνταγή είναι το mahi-mahi και το snapper. Το ψάρι κόβεται σε λεπτές φέτες και μαρινάρεται σε χυμό εσπεριδοειδών ο οποίος αποτελείται από χυμό λεμόνι και χυμό λάιμ. Το μαρινάρισμα σε όξινο στοιχείο δημιουργεί μία μαστιχωτή υφή στις φέτες ψαριού. Ο χυμός εσπεριδοειδών συνδυάζεται με γάλα καρύδας και κάποια πρόσθετα συστατικά όπως το θαλασσινό αλάτι, τα φύλλα κόλιανδρου, το τσίλι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Παλαιότερα αντί για γάλα καρύδας χρησιμοποιούσαν θαλασσινό νερό.
Το γάλα καρύδας εξισορροπεί την οξύτητα του χυμού λάιμ
Το kokoda σερβίρεται με λαχανικά και ένα ποτήρι γάλα καρύδας. Συνήθως το σερβίρουν στο κέλυφος μισής καρύδας. Το συστήνουν ως μία εξαιρετική επιλογή ορεκτικού καθώς καθαρίζει τον ουρανίσκο και τον προετοιμάζει για το κυρίως πιάτο. Εκτός όμως από ορεκτικό μπορεί να γίνει και ένα άκρως χορταστικό γεύμα.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί