Το Kale ή αλλιώς λαχανίδα, ανήκει σε μια ομάδα καλλιεργειών λάχανου (Brassica oleracea) που καλλιεργούνται για τα βρώσιμα φύλλα τους.Τα φυτά της λαχανίδας έχουν πράσινα ή μοβ φύλλα και τα κεντρικά φύλλα δεν σχηματίζουν κεφάλι (όπως με το λάχανο με κεφάλια). Το Kale θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στο άγριο λάχανο από ότι οι άλλες εξημερωμένες μορφές της Brassica oleracea. Η γεύση του είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο
Το Kale προήλθε από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία, όπου καλλιεργήθηκε για φαγητό από το 2000 π.Χ.
Ήδη υπήρχαν ποικιλίες λάχανου με σγουρά φύλλα και ποικιλίες με επίπεδα φύλλα στην Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτές οι μορφές, που αναφέρονται από τους Ρωμαίους ως Sabellian kale, θεωρούνται οι πρόγονοι των σύγχρονων λαχανίδων.
Για το μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα, το λάχανο χρησιμοποιήθηκε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες για διακοσμητικούς σκοπούς. έγινε πιο δημοφιλές ως βρώσιμο λαχανικό τη δεκαετία του 1990 λόγω της θρεπτικής του αξίας. Φυσικά, δεν άργησε να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική.
Στις Κάτω Χώρες, ένα παραδοσιακό χειμερινό πιάτο που ονομάζεται “boerenkool stamppot” είναι ένα μείγμα kale και πουρέ πατάτας. Mερικές φορές είναι και με τηγανητό μπέικον και σερβίρεται με rookworst (“καπνιστό λουκάνικο”).
Στη Βόρεια Γερμανία, υπάρχει μια χειμερινή παράδοση γνωστή ως “Kohlfahrt”, όπου μια ομάδα ανθρώπων θα κάνει μια πεζοπορία μέσα στο δάσος κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν συγκεντρωθεί σε ένα πανδοχείο όπου σερβίρεται το kale, συνήθως με μπέικον και Kohlwurst. Το Kale θεωρείται βασικό φαγητό της Βόρειας Γερμανίας και άνετο φαγητό. [26]
Στην Ιταλία, το cavolo nero kale είναι συστατικό της σούπας της Τοσκάνης ribollita.
Μια παραδοσιακή πορτογαλική σούπα, το caldo verde, συνδυάζει πατάτες πουρέ, λαχανίδα, ελαιόλαδο και αλάτι Επιπλέον συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν ζωμό και από πικάντικο λουκάνικο.
Στη Σκωτία, το kale παρείχε μια τέτοια βάση για μια παραδοσιακή διατροφή που η λέξη σε ορισμένες Σκωτσέζικες διαλέκτους είναι συνώνυμη με το φαγητό.
Στην Ιρλανδία, το kale αναμιγνύεται με πουρέ πατάτας για να φτιαχτεί το παραδοσιακό πιάτο colcannon. Είναι δημοφιλές στο Halloween, και μπορεί να σερβιριστεί με -τί άλλο- λουκάνικα.
Το kale ή αλλιώς λαχανίδα, γενικά , είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Αποτελεί ένα λαχανικό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Επίσης, είναι μια τροφή με πλούσια θρεπτική πυκνότητα και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως άλλωστε και όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Μια κούπα ψιλοκομμένο kale έχει μόλις 33 θερμίδες, ενώ περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι.
Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις. Η θερμιδική και διατροφική του αξία το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης . Φυσικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί