Kalakukko, το παραδοσιακό πιάτο της Φινλανδίας

Kalakukko, το παραδοσιακό πιάτο της Φινλανδίας

Το Kalakukko είναι ένα παραδοσιακό φινλανδικό πιάτο με ιστορία από το Μεσαίωνα. Η προέλευση αυτού του θρεπτικού και χορταστικού πιάτου σχετίζεται συνήθως με την ιστορική περιοχή της Σαβονίας. Το Kalakukko θεωρείται σήμερα ως το αγαπημένο του έθνους και ένα από τα πιο αυθεντικά φινλανδικά πιάτα.

Τι είναι όμως το Kalakukko;

Στα φινλανδικά, kala kukko σημαίνει «κόκορας ψαριών». Στα Καρελιανά όμως, μία Φιννική γλώσσα που μιλιέται σε μέρη της Φινλανδίας και της Ρωσικής Δημοκρατίας της Καρελίας, το kukko αναφέρεται στην πίτα. Το Kalakukko είναι ένα καρβέλι όπου το εσωτερικό του περιέχει μία γέμιση από ψάρι και μπέικον. Το ψάρι που χρησιμοποιείται είναι το vendace, ένα μικρό κοκάλινο ψάρι της λίμνης, ανατολικά της Φινλανδίας.

Η ιστορία του Kalakukko

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέρος της Καρελίας πέρασε στην τότε Σοβιετική Ένωση και ο πληθυσμός της περιοχής μεταφέρθηκε σε άλλα μέρη της Φινλανδίας. Έτσι, η τέχνη και η παράδοση της κατασκευής του kalakukko εξαπλώθηκε σε όλη τη Φινλανδία. Ωστόσο, στις επαρχίες Σαβονία και Καρελία η παράδοση αυτού του πιάτου παρέμεινε ισχυρότερη.  

Η ιστορία του Kalakukko ξεκινάει όταν η γεωργία αρχίζει να αντικαθιστά το κυνήγι και το ψάρεμα. Οι εργάτες έπρεπε να φεύγουν μακριά από τα σπίτια τους καθώς πήγαιναν σε δάση για να δουλέψουν. Εκεί χρειάζονταν ένα φαγητό το οποίο θα μπορούσαν να το μεταφέρουν εύκολα, θα έπρεπε να συντηρείται για πολλές ώρες και παράλληλα να είναι πολύ χορταστικό και θρεπτικό.  

Οι άνθρωποι στην περιοχή Järvi-Suomi (λιμνοθάλασσα της Φινλανδίας) έψαχναν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν μικρά ψάρια, όπως το λευκόψαρο και την πέρκα. Αυτό που σκέφτηκαν ήταν, να μαγειρέψουν το ψάρι μέσα σε μία κρούστα φτιαγμένη από ζύμη σίκαλης. Αυτό ικανοποιούσε τις παραπάνω συνθήκες. Το φαγητό ήταν πολύ θρεπτικό, η κρούστα του ψωμιού θα συντηρούσε αρκετές ώρες το φαγητό αλλά και η μεταφορά του θα γίνονταν πολύ εύκολη.

Με την πάροδο των χρόνων, η εκτροφή των χοίρων έγινε πιο διαδεδομένη. Ανακαλύφθηκε το μπέικον και οι Φινλανδοί σκέφτηκαν να το προσθέσουν στη γέμιση με σκοπό να δώσουν μεγαλύτερη ενεργειακή αξία και παραπάνω γεύση στο φαγητό. Το Kalakukko ήταν ένα γεύμα όπου οι Φινλανδοί εργάτες το έπαιρναν μαζί τους στο δάσος ή στη γη όπου εργάζονταν, πολύ μακριά από το σπίτι τους.

Πως φτιάχνουμε Kalakukko;

Το Kalakukko για να παρασκευαστεί χωρίζεται σε δύο μέρη. Αρχικά φτιάχνεται η ζύμη σίκαλης. Η ζύμη θα πρέπει να έχει πάχος 1,5 εκατοστό. Σκοπός της είναι να ψηθεί σωστά ώστε η επιφάνειά της να γίνει σκληρή και σταθερή. Για να παρασκευάσουμε τη ζύμη χρειαζόμαστε αλεύρι σίκαλης, λιωμένο βούτυρο, νερό και αλάτι. Αφότου φτιάξουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε όπως είπαμε σε πάχος 1,5 εκ. και προσθέτουμε στο κέντρο της 1 κουταλιά αλεύρι σίκαλης. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποτραπεί η ροή υγρού από τη γέμιση προς τη ζύμη. Το δεύτερο μέρος είναι η γέμιση. Προσθέτουμε τα ψάρια τα αλατίζουμε, προσθέτουμε κομμάτια βούτυρου και σκεπάζουμε με φέτες μπέικον. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο της ζύμης δημιουργώντας ένα καρβελάκι.  

Το ψήσιμο του Kalakukko

Το Kalakukko αρχικά το ψήνουμε στους 250°C με 300°C για 30 λεπτά. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία κρούστα που θα κρατήσει καλά τη γέμιση μέσα. Αν κατά την διάρκεια του ψησίματος σπάσει ή ραγίσει, φροντίζουμε με έξτρα ζύμη να μπαλώσουμε όπου είναι απαραίτητο. Μετά το πέρας του μισάωρου, βγάζουμε το Kalakukko από το φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 130°C. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του ψωμιού και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για άλλες 4 με 6 ώρες. Μετά το ψήσιμο, τυλίγεται σε εφημερίδα ή σε μάλλινο ύφασμα όπου και ξεκουράζεται για 3 ώρες.

Το Kalakukko κόβετε σε φέτες και τρώγεται είτε ζεστό είτε κρύο. Οι Φινλανδοί απολαμβάνουν το Kalakukko τρώγοντας το σε λογικές μερίδες και συνοδεύοντάς το με μπύρα ή κρύο γάλα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί