Kabanos

Kabanos

Τα kabanos είναι γνωστά και σαν kabana ή cabanossi. Είναι λεπτά και μακριά λουκάνικα. Προέρχονται από την Πολωνία και έχουν συνήθως καπνιστή γεύση. Η υφή τους καθορίζεται από τη φρεσκάδα τους. Αν είναι φρέσκα έχουν μαλακή υφή ενώ όσο μένουν γίνεται ξηρή.

Είναι αρκετά μακριά, με το μέγεθός τους να φτάνει τα 60cm και πολύ λεπτά με διάμετρο 1cm.

Η ιστορία των λουκάνικων kabanos ξεκινάει από πολύ παλιά. Πρωτοπαράχθηκαν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ενώ θεωρήθηκε ιδανικό φαγητό για ταξιδιώτες και στρατιώτες λόγω του ότι είχαν την δυνατότητα να συντηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, το μήκος και το σχήμα των kabanos έδινε τη δυνατότητα στους ιππείς να τα κρεμάνε στο λαιμό τους σαν κολιέ. Αυτό τους επέτρεπε να τρώνε εν κινήσει χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν για διάλειμμα.

kabanos
kabanos

Παρασκευάστηκαν και μικρότερα λουκάνικα, σε μέγεθος βραχιολιού γεγονός που έδινει τη δυνατότητα να φορεθούν στον καρπό έτσι ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να τα καταναλώσει καθώς βαδίζει. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιήθηκαν ως φαγητό πεζοπορίας και είναι πολύ συνηθισμένα στα Πολωνικά Highlanders.

Τα λουκάνικα kabanos είναι γνωστά στην Ευρώπη και πολύ δημοφιλή στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη τα συγκεκριμένα λουκάνικα καταναλώνονται ως σνακ. Στις μουσουλμανικές χώρες φτιάχνονται από κοτόπουλο ή γαλοπούλα με το όνομα τους να παραμένει το ίδιο ενώ προστίθεται στο τέλος η ονομασία του αντίστοιχου κρέατος.

Παραγωγή και τύποι kabanos

Για την παραγωγή ενός λουκάνικου kabanos 100γρ. απαιτούνται τουλάχιστον 150γρ. χοιρινού κρέατος. Η απώλεια που προκύπτει είναι το νερό που υπάρχει στο κρέας το οποίο εξατμίζεται κατά τη μακρά διαδικασία της ξήρανσης και του καπνίσματος.

Όπως προείπαμε, υπάρχουν δύο τύποι kabanos με τον πρώτο να είναι μαλακός με λιγότερο κάπνισμα για τη γεύση. Ο δεύτερος περιλαμβάνει κάπνισμα μεγαλύτερου χρόνου. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα λουκάνικο ξηρότερο, σε βαθμό που σπάει αν κάποιος προσπαθήσει να το λυγίσει. Το συγκεκριμένο λουκάνικο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Από τους δύο παραπάνω τύπους προκύπτουν άλλοι δύο τύποι λουκάνικων, το ήπιο και το καυτερό.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με την ποσότητα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται.  

Μαγειρική αξιοποίηση kabanos

Τα λουκάνικα kabanos τρώγονται κυρίως κρύα ως ορεκτικά ή σνακ. Συνοδεύονται με τυρί και κρακεράκια. Επίσης μπορούμε να τα βάλουμε σε μία πίτσα ή σε ομελέτα.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί