Harisah

Harisah

Για να συναντήσουμε την Harisah θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην Σαουδική Αραβία να περάσουμε στο Ομάν, στο Μπαγκλαντές, στο Κατάρ, στην Ινδία και να φτάσουμε μέχρι και το Μπαγκλαντές. Σε όλες αυτές τις χώρες συναντάμε την Χαρίσα (μεταφράζοντας την κάπως γρήγορα στα ελληνικά) και βλέποντάς την παράλληλα με διαφορετικά ονόματα ανά χώρα (Harees, Harisah, Hareesa, Jarees, Areesa, Haleem).

Εκτός από τις παραπάνω χώρες υπάρχει άλλη μία που αφήσαμε για το τέλος και είναι η Αρμενία. Εκεί την χαρίσα (harissa) την φτιάχνουν για να τιμήσουν την αντίσταση στο βουνό ”Musa Ler κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, το 1915. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Αρμένικη περιοχή Armavir κάθε τρίτη Κυριακή του Σεπτέμβρη. Τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια, χορεύουν και αποτίνουν φόρο τιμής στους αθώους Αρμένιους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Τι είναι η harisah;

Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται από σιτάρι και κρέας (συνήθως κοτόπουλο ή αρνί) το οποίο έχει μαγειρευτεί αργά μέχρι να αποκτήσει μια υφή σαν χυλό.

Στις χώρες της Ανατολής η harisah συνδέεται συχνά με το Ραμαζάνι και συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια του γεύματος πριν την αυγή (suhoor) για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρατηθούν χορτάτοι όλη την ημέρα της νηστείας.

Η προετοιμασία της συνήθως περιλαμβάνει το μούλιασμα του σιταριού και του κρέατος (συνήθως με κόκαλα) σε νερό για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, το μείγμα μαγειρεύεται αργά, παραδοσιακά σε πήλινο σκεύος, σε χαμηλή φωτιά ή σε ειδική κατσαρόλα που ονομάζεται «madhbi». Το σιτάρι και το κρέας μαγειρεύονται μέχρι να διαλυθούν και να έχουν μία λεία, παχιά και κρεμώδης σύσταση, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μαγειρέματος, το σιτάρι και το κρέας αναμειγνύονται και το πιάτο καρυκεύεται συχνά με μπαχαρικά όπως κανέλα, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο.

Είναι ένα χορταστικό και θρεπτικό πιάτο και η υφή του μοιάζει με παχύρρευστο χυλό. Συχνά γαρνίρεται με Ghee (καθαρό βούτυρο όπως το βούτυρο κλαριφιέ), τηγανητά κρεμμύδια ενώ μερικές φορές σερβίρεται με φέτες λεμονιού ή γιαούρτι. Η γεύση και η υφή της harisah μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις τοπικές παραλλαγές και τις προσωπικές προτιμήσεις.

Σε ορισμένες περιοχές, παρασκευάζονται επίσης ως γλυκό πιάτο, όπου προστίθεται ζάχαρη ή μέλι μαζί με μπαχαρικά για να δημιουργήσουν μια γλυκιά εκδοχή του πιάτου, καθιστώντας το επιδόρπιο. Οι αλμυρές και γλυκές εκδοχές έχουν τη δική τους μοναδική γοητεία και απολαμβάνονται εξίσου το ίδιο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.