Hangi

Hangi, η μέθοδος μαγειρέματος των Maori

Το hangi είναι μία παραδοσιακή μέθοδος μαγειρέματος των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Το βασικό στοιχείο της μεθόδου είναι οι καυτές πέτρες που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του φαγητού.

Πως όμως γίνεται αυτό;

Αρχικά σκάβουν ένα λάκκο βάθους από μισό έως και ένα μέτρο. Τοποθετούν τις πέτρες μέσα και στη συνέχεια βάζουν ξύλα από κορμούς δέντρων και ανάβουν φωτιά. Αφήνουν τα ξύλα να καούν ως και τέσσερις ώρες. Στόχος είναι να φτάσει η θερμοκρασία τους 600-700°C. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στο επιθυμητό, αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος της στάχτης.

Το φαγητό τοποθετείται σε συρμάτινα καλάθια τα οποία επενδύουν με φύλλα μπανάνας ή λάχανου. Στο κάτω μέρος του λάκκου μπαίνει το καλάθι με το κρέας και από πάνω το καλάθι με τα λαχανικά. Τα καλάθια σκεπάζονται με ένα βρεγμένο πανί και στη συνέχεια καλύπτονται με χώμα. Το Hangi διαρκεί περίπου 2,5 με 4 ώρες. Πάντα υπάρχει ένα άτομο το οποίο επιβλέπει το μαγείρεμα συμπληρώνοντας με χώμα όποτε χρειάζεται ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή των ατμών.

Όταν περάσει η απαιτούμενη ώρα αφαιρείται προσεκτικά το χώμα, μετά το πανί και στη συνέχεια τα καλάθια από όπου και βγάζουν το κρέας και τα λαχανικά ώστε να τα σερβίρουν.

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε hangi είναι κρέατα όπως αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο. Επίσης σε hangi θα δούμε θαλασσινά και λαχανικά όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, γιαμ, λάχανο, κ.α.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως παλαιότερα η τροφή τοποθετούνταν ανάμεσα σε φλοιούς δέντρων και στη συνέχεια τυλίγονταν με μεγάλα φύλλα. Στις αρχές του 19° αιώνα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα συρμάτινα καλάθια και τα φύλλα αντικαταστάθηκαν από το πανί.  

Ιστορικά παρατηρούμε ότι, σημαντικός αριθμός μεγάλων λακκούβων βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην χερσόνησο Otago. Στο Otago η έρευνα έδειξε πως οι περισσότερες λακκούβες χρησιμοποιήθηκαν μία με δύο φορές.  

Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα αλλά μόνο σε ειδικές περιστάσεις λόγω του χρονοβόρου και επίπονου χαρακτήρα της.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.