Το Guotie συχνά αναφέρεται ως κινέζικα τηγανητά ζυμαρικά ή potstickers. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην κινεζική κουζίνα. Αυτά τα νόστιμα ζυμαρικά σχετίζονται στενά με το jiaozi (κινέζικα ζυμαρικά βρασμένα ή στον ατμό).
Το Guotie λατρεύεται παγκοσμίως για τον τραγανό πάτο, την τρυφερή γέμιση και το ζουμερό εσωτερικό του. Είναι δημοφιλείς ως σνακ, ορεκτικό ή ακόμα και ως κύριο πιάτο.
Το Guotie συνήθως περιέχει ένα μείγμα από ψιλοκομμένα υλικά τυλιγμένα σε λεπτή ζύμη για ζυμαρικά. Η γέμιση συχνά περιλαμβάνει πρωτεΐνη, λαχανικά και καρυκεύματα.
Ο χοιρινός κιμάς είναι το πιο κοινό συστατικό για τα guotie. Εκτός από χοιρινό χρησιμοποιούνται επίσης κοτόπουλο, μοσχάρι, γαρίδες ή τόφου. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι το λάχανο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα καρυκεύματα που συνδυάζονται με αυτό το φαγητό είναι το τζίντζερ, η σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και το ξύδι ρυζιού.
Το Guotie έχει τις ρίζες του στη Βόρεια Κίνα, όπου τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι είναι βασικά. Η τεχνική μαγειρέματος του τηγανίσματος και του ατμού σε ένα βήμα λέγεται ότι έχει αναπτυχθεί για αποτελεσματικότητα, συνδυάζοντας πλούσιες υφές σε ένα πιάτο. Το Guotie σερβίρεται συχνά κατά τη διάρκεια των εορτών και των φεστιβάλ, όπως η κινεζική Πρωτοχρονιά.
Πως παρασκευάζεται;
Τα υλικά της γέμισης αναμειγνύονται και τοποθετούνται στο κέντρο λεπτών, στρογγυλών ζυμαριών. Διπλώνονται έτσι ώστε οι άκρες του περιτυλίγματος να σφραγίζονται με τσιμπήματα, δημιουργώντας ένα σχήμα μισοφέγγαρου. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ζεστό λαδωμένο τηγάνι και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί οι πάτοι. Έπειτα, προστίθεται νερό ή ζωμός και τοποθετείται το καπάκι ώστε τα ζυμαρικά να αχνιστούν και να μαγειρευτεί η γέμιση στο εσωτερικό τους.
Το Guotie συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας ή σάλτσες που έχουν ως βάση το σκόρδο ή το σουσάμι.
Comments are closed.