Το Guanciale είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό αλλαντικό που παρασκευάζεται από χοιρινό μάγουλο. Είναι μια σπεσιαλιτέ της κεντρικής Ιταλίας, ιδιαίτερα στις περιοχές του Λάτσιο, της Ούμπρια και του Αμπρούτσο.
Το Guanciale όπως είπαμε φτιάχνεται από χοιρινό μάγουλο το οποίο συνήθως τρίβεται με αλάτι, πιπέρι και κάποιες φορές με σκόρδο ή άλλα μπαχαρικά. Στη συνέχεια ωριμάζει για αρκετές εβδομάδες στον αέρα. Με αυτήν την διαδικασία το κρέας βοηθιέται ώστε να διατηρηθεί αλλά και για να αναπτυχθεί η χαρακτηριστική του γεύση.
Το Guanciale έχει μία πλούσια, αλμυρή και έντονη χοιρινή γεύση. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την πανσέτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να του δίνει μία μοναδική υφή όταν μαγειρεύεται με τα χαρακτηριστικά της τραγανής υφής εξωτερικά και τρυφερής αντίστοιχα στο εσωτερικό του.
Η εμφάνιση του έχει ένα ευδιάκριτο μαρμάρωμα από λίπος και κρέας. Το λίπος είναι περισσότερο και κατανεμημένο σε όλο το κομμάτι του κρέατος.
Είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην ιταλική κουζίνα, ειδικά σε πιάτα όπως η Carbonara, η Amatriciana και άλλες σάλτσες ζυμαρικών, όπου η πλούσια γεύση και η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε όσπρια και σε λαδερά φαγητά.
Πως διαχειριζόμαστε το guanciale;
Η διαχείριση του guanciale περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα για τη διασφάλιση της διατήρησης και της σωστής χρήσης του. Αρχικά η αποθήκευσή του πρέπει να γίνεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Συντηρείστε το στο ψυγείο καλά κλεισμένο με μεμβράνη ώστε να μην στεγνώσει και να μην απορροφήσει οσμές.
Το κόβουμε συνήθως σε κύβους ή σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το μαγείρεμά του θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ώστε να απελευθερώσει το λίπος του και να γίνει τραγανό.
Comments are closed.