Grana Padano

Grana Padano

Το Grana Padano είναι από τα πιο φημισμένα σκληρά ιταλικά τυριά, με προέλευση από τη Βόρεια Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου (Po).

Το όνομά του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο λέξεων:

  • Grana: από τη “κοκκώδη” (grainy) υφή του τυριού.
  • Padano: από την περιοχή του Πάδου (Pianura Padana).

Το Grana Padano παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα από τους Κιστερκιανούς μοναχούς της Μονής Santa Maria di Rovegnano στο Chiaravalle Milanese

Αυτό το σκληρό τυρί παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο, ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα και διατίθεται στις εξής ποικιλίες: Grana Padano, Trentin Grana και Grana Grattugiato. Πωλείται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης: Grana Padano (9-16 μήνες), Grana Padano Oltre (πάνω από 16 μήνες) και Grana Padano Riserva (πάνω από 20 μήνες).

Σήμερα, το Grana Padano μπορεί να βρεθεί σε όλη την κοιλάδα του Πάδου, δηλαδή στις περιοχές της Λομβαρδίας, του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, του Βένετο και της Εμίλια Ρομάνια. Καθώς το τυρί παλαιώνει, οι γεύσεις γίνονται πιο έντονες, αλμυρές και περίπλοκες, ενώ η υφή γίνεται ακόμη πιο κοκκώδης και εύθρυπτη.

Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως επιτραπέζιο τυρί είτε ως τριμμένο πάνω από πιάτα ζυμαρικών. Οι νεότερες εκδοχές συνήθως συνδυάζονται με λευκά κρασιά, το Grana Padano Riserva ταιριάζει με πλούσια κόκκινα κρασιά.

Όσον αφορά τους συνδυασμούς φαγητού, εκτός από τα ζυμαρικά, το Grana Padano 9-16 μηνών συνδυάζεται με βερίκοκα και μαύρο τσάι, το Grana Padano Oltre ταιριάζει με φράουλες και πιπέρι, ενώ η ποικιλία Riserva έχει εξαιρετική γεύση όταν σερβίρεται με αχλάδια και βανίλια Μαδαγασκάρης.

Η τελική διαβάθμιση και η σήμανση των τυριών που έχουν περάσει τις δοκιμές για το άρωμα, την εμφάνιση και την υφή γίνεται από το ”Consorzio di Tutela del Formaggio Grana Padano DOP”, το οποίο ιδρύθηκε το 1954. Το Consorzio προστατεύει επίσης το τυρί από απομιμήσεις και το προωθεί σε όλο τον κόσμο.

Το Grana Padano είναι γνωστό ως ένα από τα λίγα τυριά παρμεζάνας που μπορούν ενδεχομένως να ανταγωνιστούν το διάσημο Parmigiano-Reggiano.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.