Το Goulash (γκούλας) είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που προέρχεται από την Ουγγαρία. Παρασκευάζεται συνήθως με μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδια και πάπρικα. Η πάπρικα είναι αυτή που του δίνει το κόκκινο χρώμα και τη γεύση.
Ποια είναι η προέλευσή του Goulash;
Η λέξη «γκούλας» προέρχεται από την ουγγρική λέξη «gulyás», η οποία αρχικά αναφερόταν σε Μαγυάρους βοσκούς (gulyás) που μαγείρευαν αυτό το πιάτο στις πεδιάδες τις Ουγγαρίας. Οι βοσκοί μαγείρευαν το κρέας σε καζάνια πάνω σε ανοιχτές φωτιές και στη συνέχεια το αποξήραναν ώστε να είναι εύκολο στις μετακινήσεις τους και στον νομαδικό τρόπο ζωής τους. Αφότου κατασκήνωναν, ενυδάτωναν το κρέας και το μαγείρευαν!!
Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, πολύ πριν εισαχθεί η πάπρικα στην Ουγγαρία, τον 16ο αιώνα.
Τον 16ο αιώνα Οθωμανοί εισήγαγαν την πάπρικα στην Ουγγαρία. Η πάπρικα αντικατέστησε το πιπέρι και έδωσε στο γκούλας τη χαρακτηριστική γεύση αλλά και το χρώμα.
Στην Ουγγαρία, το γκούλας θεωρείται εθνικό πιάτο, έμβλημα της ουγγρικής ταυτότητας και κουζίνας. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε καζάνι (bogrács) πάνω σε ανοιχτή φωτιά, ειδικά κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ή συγκεντρώσεων. Το γκούλας σερβίρεται με ψωμί ή πατάτες.
Σούπα ή Στιφάδο;
Το γκούλας μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως σούπα είτε ως στιφάδο. Παρόλο που το ουγγρικό γκούλας είναι το πιο διάσημο υπάρχουν και άλλες χώρες που το έχουν στο μενού τους αλλά με μία διαφορετική παραλλαγή που καθορίζει και την ταξινόμηση του πιάτου σε σούπα ή σε στιφάδο.
- Ουγγρικό γκούλας: Περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα γλυκιάς πάπρικας ενώ κάποιες φορές περιέχει και σπόρους κύμινου. Σερβίρεται ως σούπα και μπορεί να περιλαμβάνει πατάτες ή καρότα.
- Αυστριακό γκούλας: Η σάλτσα του είναι πιο πηχτή και σερβίρεται με ζυμαρικά ή ψωμάκια.
- Γερμανικό γκούλας: Είναι πολύ παχύρευστο και πλούσιο σε γεύση. Περιλαμβάνει κρασί και πελτέ ντομάτας.
- Αμερικάνικο γκούλας: Εντελώς διαφορετικό από την ουγγρική εκδοχή, το αμερικάνικο γκούλας μοιάζει περισσότερο με φαγητό κατσαρόλας, με κιμά και ζυμαρικά.
- Τσέχικο γκούλας: Στο τσέχικο γκούλας χρησιμοποιείται η μπύρα ως βασικό συστατικό και σερβίρεται με Knedliky (μικρά ψωμάκια).
Comments are closed.