Finger limes

Finger limes

Τα finger limes είναι μικρά εσπεριδοειδή με επίμηκες σχήμα το οποίο μοιάζει με μικρό αγγουράκι. Το εσωτερικό του περιέχει μικρά χυμώδη μπαλάκια (σφαιρίδια) τα οποία έχουν σκληρό περίβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που ανεπίσημα τα ονομάζουμε και χαβιάρι λεμονιού.

Η επιστημονική ονομασία τους είναι Citrus australasica και πιστεύεται πως έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας.

Όπως είπαμε το σχήμα τους μοιάζει με μικρό αγγούρι το οποίο στενεύει στα άκρα. Ζυγίζουν 10 με 15 γραμμάρια το καθένα. Η φλούδα του καρπού είναι τραχιά και το χρώμα της είναι συνήθως ανοιχτό ή σκούρο πράσινο, μωβ και κάποιες φορές καστανοκόκκινο. Το χρώμα των σφαιρικών αγγείων κυμαίνεται από ανοιχτό κιτρινωπό-πράσινο έως σχεδόν ροζ.

Πως βγάζουμε το χαβιάρι από τα finger limes

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθετα το finger lime και στη συνέχεια πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. Η συμπίεση αναγκάζει αυτές τις μικρές φυσαλίδες να βγουν προς τα έξω.

Τι γεύση έχουν;

Τα finger limes μοιάζουν πολύ με τα συμβατικά lime. Όταν ‘’σκάσουν’’ στον ουρανίσκο θα σας αφήσουν την όξινη γεύση των εσπεριδοειδών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αφήνει μία νότα δεντρολίβανου μαζί με μια γεύση μέντας.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων λάιμ (περίπου 7 έως 10 λάιμ) αποτελείται από 88% νερό. Έχει 30 θερμίδες και 11 γραμμάρια υδατάνθρακες, 29 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C μαζί με 3 γραμμάρια φυτικών ινών και ένα αμελητέο ποσοστό σε πρωτεΐνη και λίπος.

Που τα χρησιμοποιούμε

Συνδυάζονται εξαιρετικά με ψάρια, θαλασσινά, σεβίτσε και σούσι. Ταιριάζει πολύ σε ψητό σολομό και φρέσκα στρείδια. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από ψάρια και θαλασσινά χωρίς το όξινο στοιχείο να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες.

Η όξινη γεύση τους συνδυάζεται επίσης με ζυμαρικά, με σαλάτες αλλά και με γλυκά φρούτα. Η εμφάνιση χαβιαριού το καθιστά μία ευχάριστη γαρνιτούρα σε παγωτά, σε πουτίγκες και σε πολλά άλλα γλυκά.

Η αποθήκευσή τους

Τα finger limes διατηρούνται σε ξηρό μέρος σε δροσερές ή κρύες θερμοκρασίες για δύο με τρεις εβδομάδες. Σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να διατηρηθούν για μία με δύο μέρες.

Η τιμή τους

Η τιμή τους είναι και το μειονέκτημά τους καθώς μπορούν να φτάσουν και 120€ το κιλό σε τιμή χοντρικής. Αυτό αυτόματα τα κατατάσσει σε προϊόντα delicatessen.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί