Το κέικ financier είναι ένα μικρό γαλλικό κέικ αμυγδάλου με πλούσια και υγρή υφή. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την οικονομική περιοχή του Παρισιού τον 19ο αιώνα, εξ ου και η ονομασία «Financier». Η δημιουργία του αποδίδεται σε ένα ζαχαροπλαστείο ονόματι Lasne, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Υπάρχουν μερικές ιστορίες και θρύλοι γύρω από την προέλευση του κέικ financier. Η πιο δημοφιλής ιστορία λέει ότι δημιουργήθηκε από έναν αρτοποιό στην οικονομική περιοχή του Παρισιού. Σκοπός του ήταν να τραβήξει την προσοχή των τραπεζιτών, των χρηματιστών και των μεσιτών. Το μικρό, ορθογώνιο σχήμα του, διευκόλυνε αυτούς τους πολυάσχολους επαγγελματίες να απολαύσουν μια γρήγορη και νόστιμη απόλαυση χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους.
Τα κύρια συστατικά ενός κλασικού financier είναι το αλεύρι αμυγδάλου, τα ασπράδια αυγών, η ζάχαρη και το βούτυρο νουαζέτ. Το αλεύρι αμυγδάλου δίνει στο κέικ την ξεχωριστή γεύση του ξηρού καρπού, ενώ τα ασπράδια συμβάλλουν στην ανάλαφρη και αέρινη υφή του. Η χρήση του βουτύρου νουαζέτ είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Financier, προσθέτοντας μια πλούσια και καραμελωμένη γεύση στο κέικ.
Με την πάροδο του χρόνου, το financier έγινε ένα δημοφιλές κέικ στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο. Οι σεφ και οι αρτοποιοί πειραματίζονται συχνά με παραλλαγές της κλασικής συνταγής, ενσωματώνοντας διαφορετικές γεύσεις όπως σοκολάτα, φρούτα ή μπαχαρικά. Το μικρό μέγεθος και το κομψό παρουσιαστικό του, το καθιστούν αγαπημένο τόσο για οικιακούς αρτοποιούς όσο και για επαγγελματίες ζαχαροπλάστες.
Τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει δημοτικότητα σε διάφορες χώρες και μπορείτε να το βρείτε σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία σε όλο τον κόσμο. Η απλότητα, η νόστιμη γεύση και η σύνδεσή του με τις γαλλικές γαστρονομικές παραδόσεις έχουν συμβάλει στην δημοφιλία του.
Comments are closed.