Filet de Sole à la Viennoise

Filet de Sole à la Viennoise

Το Filet de Sole à la Viennoise είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο με αυστριακές επιρροές. Αποτελείται από ένα φιλέτο γλώσσας η οποία τηγανίζεται και στη συνέχεια γαρνίρεται με λεμόνι και μαϊντανό. Το πιάτο είναι γνωστό για τη λεπτή του γεύση και την τραγανή του υφή. Αποτελεί μία εκλεπτυσμένη επιλογή στην κλασική γαλλική κουζίνα.

Ιστορία και καταγωγή του Filet de Sole à la Viennoise

Ο όρος “à la Viennoise” (βιεννέζικο στυλ) αναφέρεται σε μια τεχνική μαγειρέματος που προέρχεται από τη Βιέννη της Αυστρίας. Στην αυστριακή κουζίνα, το “Viennoise” συχνά υποδηλώνει μια επίστρωση τριμμένης φρυγανιάς, παρόμοια με το πώς παρασκευάζεται το Wiener Schnitzel. Αυτή η μαγειρική τεχνική πιθανότατα εισήχθη στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, όταν οι αυστριακές και γαλλικές γαστρονομικές παραδόσεις άρχισαν να επηρεάζουν η μία την άλλη λόγω των πολιτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η γλώσσα είναι ένα ψάρι που χρησιμοποιείται πολύ στη γαλλική κουζίνα. Οι Γάλλοι, γνωστοί για τη μαεστρία τους στα πιάτα με ψάρι, συνδύασαν την τεχνογνωσία τους με το πανάρισμα βιεννέζικου στιλ για να δημιουργήσουν ένα πιάτο που ήταν ταυτόχρονα κομψό και γευστικό. Έγινε βασικό στοιχείο στα μενού, ιδιαίτερα σε εστιατόρια που ασπάζονταν τις κλασικές τεχνικές του Escoffier.

Το Filet de Sole à la Viennoise ξεχωρίζει στη γαλλική υψηλή κουζίνα λόγω της εκλεπτυσμένης παρουσίασης και της ισορροπημένης υφής του. Η τραγανότητα της χρυσής κρούστας έρχεται σε μια όμορφη αντίθεση με τη λεπτή υφή της γλώσσας. Παραδοσιακά, σερβίρεται με βούτυρο νουάρ ή ελαφριά σάλτσα λεμονιού για να ενισχύσει τη γεύση χωρίς όμως να καλύψει τη γεύση του ψαριού.

Στο σήμερα, οι παραλλαγές αυτού του πιάτου έχουν πολλαπλασιαστεί. Αρκετοί σεφ προσθέτουν βότανα, παρμεζάνα ή ακόμα και ξηρούς καρπούς στο μείγμα της φρυγανιάς ώστε να δώσουν μία διαφορετική γεύση στο πιάτο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.