Ένα ταξίδι στη Μάλαγα είναι αρκετό ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίσουμε το espetos!!
Τι είναι το espetos;
Όταν μιλάμε για espetos αναφερόμαστε σε σαρδέλες περασμένες σε σούβλες και μαγειρεμένες σε ένα λάκκο με κάρβουνα. Το μόνο καρύκευμα που χρειαζόμαστε είναι θαλασσινό αλάτι και ελαιόλαδο. Τα espetos τα βρίσκουμε κοντά στην παραλία και τα τρώμε με τα δάχτυλα.
Η ιστορία τους
Από την εποχή των Φοινίκων στη Μάλαγα, υπήρχε το ψήσιμο των ψαριών στη σχάρα. Ήταν σύνηθες για τους ψαράδες να ψήνουν ένα γρήγορο γεύμα αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη θάλασσα. Έβαζαν μία μικρή φωτιά στη βάρκα τους και έψηναν προσεκτικά το ψάρι πάνω από μία καυτή χόβολη.
Πολλοί είναι αυτοί που κρατούν την παράδοση και ψήνουν τα espetos μέσα σε παλιές βάρκες!!
![Το ψήσιμο των espetos μέσα σε παλιές βάρκες](https://cookfood.gr/wp-content/uploads/2023/04/Το-ψήσιμο-των-espetos-μέσα-σε-παλιές-βάρκες.jpg)
Η σύγχρονη εκδοχή του espetos πιθανότατα να δημιουργήθηκε για χάρη του βασιλιά Αλφόνσο XII. Η ιστορία λέει πως το 1884, ο σεφ Miguel Martinez Soler επέμεινε να φάει ο βασιλιάς τις σαρδέλες με τα χέρια του. Ο βασιλιάς απόλαυσε το γεύμα και ο σεφ έμεινε στην ιστορία ως ”Miguel, ο άνθρωπος της Σαρδέλας”.
Τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να προετοιμάσουμε αυτό το γεύμα;
Όπως προείπαμε ένα espetos είναι περασμένο σε σούβλα. Αυτή η σούβλα είναι από μπαμπού και πάνω του περνιούνται 6 σαρδέλες. Οι σαρδέλες που χρησιμοποιούνται είναι μεσαίου μεγέθους. Συνήθως αλατίζονται και τοποθετούνται σε ένα κουβά με πάγο για 30 λεπτά. Αυτό γίνεται για να σφίξουν. Οι σαρδέλες ψήνονται πάνω σε φωτιά η οποία έχει δημιουργηθεί από ξύλα ελιάς. Αν θέλουμε περισσότερη γεύση προσθέτουμε μέσα στη φωτιά μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο ή φύλλα δάφνης.
Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να φάμε σαρδέλες;
Μία λαϊκή παροιμία στη Μάλαγα λέει πως η καλύτερη εποχή για σαρδέλα είναι τους μήνες που δεν έχουν ”ρ”. Με λίγα λόγια είναι Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Comments are closed.