espetada

Espetada

Το Espetada είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό πιάτο και μια σπεσιαλιτέ του νησιού της Μαδέρας. Αποτελείται από μεγάλα κομμάτια βοείου κρέατος που μαρινάρονται σε αλάτι και σκόρδο, και στη συνέχεια σουβλίζονται σε μία μεταλλική ράβδο. Το ραβδί τοποθετείται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να ψηθεί σωστά το κρέας.

Η espetada πλέον καταναλώνεται από οποιονδήποτε πολίτη του νησιού. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Στο παρελθόν, λόγω της τιμής του βόειου κρέατος, αυτή η λιχουδιά δεν καταναλώνονταν τακτικά από τους απόρους κατοίκους του νησιού. Ήταν δυνατό μόνο, να το δοκιμάσουν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (πανηγύρια) και φεστιβάλ.

Αυτά τα θρησκευτικά πανηγύρια ήταν πολύ σημαντικά, όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για τη χριστιανική πίστη. Άνθρωποι από μακρινές ενορίες συγκεντρώνονταν εκείνες τις μέρες για να γιορτάσουν και να απολαύσουν κάποια «προνόμια» που δεν ήταν πάντα διαθέσιμα σε αυτούς.

Έτσι λοιπόν, δίπλα από τους πάγκους με τα τρόφιμα και τα ποτά υπήρχαν υπαίθριες ψησταριές με αναμμένα κάρβουνα. Εκεί έψηναν το Espetada.

Οι σούβλες κατασκευάζονταν από κλαδιά δάφνης καθώς έτσι το κρέας έπαιρνε μία συγκεκριμένη γεύση

Ως συμπλήρωμα του κρέατος δεν μπορούσε να λείπει το κρασί το οποίο το αγόραζαν από τους διπλανούς πάγκους.

Το συγκεκριμένο φαγητό είχε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να δεχθεί κάποιες λειτουργικές αλλαγές. Το κλαράκι δάφνης αντικαταστάθηκε από σούβλες αλουμινιού και άρχισε να συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές και τηγανιτό καλαμπόκι. Επίσης εκτός από σκόρδο, προστέθηκε και πιπεριά.

Αυτό το πιάτο και οι παραδόσεις της Μαδέρας ήταν η αφόρμη ώστε να αναπτυχθεί η γαστρονομία και ο πολιτισμός του νησιού. Οι κάτοικοι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα έθιμα και τις παραδόσεις με αποτέλεσμα η γαστρονομία στο νησί, να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Το espetada εισήχθει στα εστιατόρια στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Ο Francisco da Silva Freitas εγκαινίασε το πρώτο εστιατόριο espetada στη Μαδέρα. Ήταν ένα μικρό μαγαζί όπου, μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων γνώριζε την ύπαρξή του. Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε φήμη, με αποτέλεσμα να έρχονται συνεχώς όλο και περισσότεροι πελάτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων όπου και ειδικεύονταν σε αυτό το πιάτο.

Πλέον, εκτός από βόειο κρέας το espetada παρασκευάζεται με χοιρινό ή mix μόσχου και χοιρινού, με κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή ψάρι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.