Το Emmentaler (Έμενταλ) είναι ένα ημίσκληρο ελβετικό τυρί που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 4 μήνες, αν και ορισμένες ποικιλίες μπορούν να παλαιωθούν περισσότερο. Το τυρί χαρακτηρίζεται από το ωχροκίτρινο χρώμα, τη λεία υφή του και τις τρύπες που εμφανίζονται κατά την ωρίμανση.
Αν και το τελικό γευστικό προφίλ εξαρτάται από την ωρίμανση, το τυρί είναι συνήθως ξηρό και αψύ, με αρώματα που θυμίζουν φρέσκο σανό. Το Emmentaler σερβίρεται παραδοσιακά σε φέτες ή κομμένο σε κύβους, αλλά ενσωματώνεται επίσης καλά σε διάφορα πιάτα και είναι μια από τις πιο κοινές ποικιλίες τυριού που χρησιμοποιούνται στο fondue.
Η ιστορία του Emmentaler (Έμενταλ)
Η ιστορία του ανάγεται στον 13ο αιώνα, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα τυριά που παράγονται μέχρι σήμερα. Προέρχεται από την περιοχή Emmental της Ελβετίας. Αυτό το κλασικό ελβετικό τυρί πήρε το όνομά του από τον ποταμό Emme στο καντόνι της Βέρνης, όπου η παράδοση τυροκομίας χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το Emmentaler μπορεί να παραχθεί σε έντεκα ελβετικά καντόνια.
Το τυρί Emmentaler έχει πολιτιστική σημασία στην Ελβετία και θεωρείται σύμβολο της ελβετικής ταυτότητας. Είναι επίσης ένα από τα πιο ευρέως εξαγόμενα ελβετικά τυριά παγκοσμίως.
Το Emmentaler (Έμενταλ), που συχνά αναφέρεται απλά και ως ελβετικό τυρί, είναι μια από τις πιο διάσημες ποικιλίες τυριού στον κόσμο
Πως δημιουργούνται οι τρύπες του Έμενταλ;
Οι τρύπες του τυριού δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Προπιονιβακτήριο του Φρόιντενραϊχ, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του, καθώς υπάρχουν καλούπια, στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο.
Οι μαγειρικές χρήσεις του Έμενταλ
Το τυρί Emmentaler είναι γνωστό για τις εξαιρετικές του ιδιότητες τήξης. Είναι βασικό συστατικό σε πολλά παραδοσιακά ελβετικά πιάτα όπως το φοντί, όπου η πλούσια, ξηρή γεύση του συμπληρώνει άλλα συστατικά.
Χρησιμοποιείται επίσης σε σάντουιτς όπου η ήπια αλλά χαρακτηριστική γεύση του προσθέτει βάθος στο παρασκεύασμα χωρίς όμως να υπερισχύει των άλλων συστατικών.
Το τυρί Emmentaler μπορεί να τριφτεί ή να κοπεί σε φέτες και να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές όπως τάρτες, γκρατέν και αλμυρά αρτοσκευάσματα προσθέτοντας μια κρεμώδη υφή.
Τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές φέτες χρησιμοποιείται σε σαλάτες για να προσθέσει γεύση και υφή. Ταιριάζει επίσης πολύ σε σαλάτες με φρούτα, όπως αχλάδια και μήλα.
Μόνο του κομμένο σε κύβους ή σε πιατέλα τυριών μαζί με ξηρούς καρπούς είναι μία ωραία επιλογή.
Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρευτά κατσαρόλας προσθέτοντάς το στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να δώσει μία κρεμώδη υφή. Επίσης σε συνταγές γκρατέν αλλά και σε συνταγές με ζυμαρικά.
Παρόλο που θα συναντήσουμε πολλά τυριά με την ονομασία Έμενταλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει δύο Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και δύο Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ). Πρόκειται για το ελβετικό Emmentaler PDO και το γερμανικό Allgäuer Emmentaler PDO. Στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις ανήκουν τα γαλλικά Emmental de Savoie και Emmental francais est-central.
Συνολικά, η πλούσια ιστορία του τυριού Emmentaler και οι ευέλικτες γαστρονομικές χρήσεις του έχουν εδραιώσει τη θέση του ως μια αγαπημένη ποικιλία τυριού τόσο στην Ελβετία όσο και σε όλο τον κόσμο.
Comments are closed.